Közösen vakációznak

Egymást látják vendégül. Jó kapcsolat Fotó: Bíró Zsolt

Két év kihagyás után idén ismét együtt vakációzhattak a visegrádi és parajdi diákok. Mindkét településen Áprily Lajos nevét viseli az általános iskola, az intézmények között pedig testvériskolai kapcsolat van. A baráti viszonyok elmélyítése érdekében született meg a nyári táborok ötlete, idén már a harmincadik közös vakációra került sor.

Hétfőn rajtolt és ma ér véget a 30. kiadásához érkező VIPA tábor, amelyen a visegrádi és parajdi diákok közösen vesznek részt évről évre. Az elmúlt két évben elmaradt a közös vakáció a világjárvány miatt, idén azonban újra találkozhattak.
– A szokásoknak megfelelően, a páros években az anyaországi diákok jönnek ide, míg páratlan években mi, a parajdiak vendégeskedünk Magyarországon, 2022 lévén, így rajtunk volt sor – mondta Bíró Zsolt, a parajdi Áprily Lajos Általános Iskola vezetője. Hozzátette, az Áprily-kultusz köti össze az oktatási intézményeket, ennek szellemében kötötték meg a testvériskolai kapcsolatot is évekkel ezelőtt, és tesznek meg mindent annak érdekében, hogy baráti szálak is összekössék a diákokat, pedagógusokat. Ezúttal tizenöt diák és négy kísérőtanár táborozott Parajdon.
A diákok tanulóknál, a tanárok pedig pedagógusoknál voltak elszállásolva, azzal a céllal, hogy ezzel is személyesebbé tegyék a kapcsolatokat, hiszen a tapasztalatok szerint akár életre szóló barátságok is kialakulhatnak a gyermekek között – fogalmazott. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a közös táborok célja a kulturális örökség megismertetése és a nemzeti összetartozás érzésének elmélyítése a gyermekekben, mindezek mellett pedig baráti kapcsolatok kialakítása. A héten a környék és Hargita megye látványosságait, nevezetességeit igyekeztek megmutatni a vendégdiákoknak, többek között voltak a sószorosban, a sóbányában, ellátogattak egy korondi fazekasműhelybe, megnézték Orbán Balázs sírját, Székelyudvarhely nevezetességeit, ellátogattak Csíksomlyóra és az ezeréves határhoz, illetve a Gyilkos- tó és a Békás-szoros sem maradt ki az idei kirándulásokból.
– Célunk, hogy minél több és tartalmas közös élményt szerezzünk a diákoknak, hogy lássák, több száz kilométerrel távolabb, a határon túl is magyar emberek élnek, magyar nyelvet beszélnek, közösek értékeink és kultúránk – mondta az igazgató. Ma közös bográcsozással zárják a tábort, holnap pedig hazautaznak a diákok.
A parajdi általános iskolának – bár jó kapcsolatot ápol a testvértelepülések oktatási intézményeivel is – csupán a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskolával van hivatalos testvériskolai szerződése. Egyébként 1991 októberében vette fel Áprily Lajos nevét, a költő tiszteletére, aki a településen töltötte gyermekkorát, és elemi iskoláit is ott végezte. Tavaly óta az költő mellszobra is ékesíti a parajdi iskola udvarát.

Hadnagy Éva

 

: an accessible web community