Közös nyilatkozatban erősítette meg szövetségét Hargita megye magyarországi testvérmegyéivel

A napokban zajló Hargitai Megyenapok részeként online kerekasztal-értekezletet szervezett Hargita Megye Tanácsa a megyénk testvérmegyéivel és testvértelepüléseivel június 4-én. A nemzeti összetartozás napján a Kárpát-medencei testvérmegyék szimbolikusan közös nyilatkozatban erősítették meg szövetségüket, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Pajna Zoltán, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke írt alá a megyék és települések nevében.

A Felszállott a páva vetélkedő díjazottjai, Vaszi Levente és Vrecsán Anita az ezeréves határnál énekelte nemzeti imánkat, ezzel kapcsolódva be a Nemzetközi Megyenapok programjába

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a megye ezeréves intézmény a Kárpát-medencében.

– Megyéink mélyen gyökereznek a nemzet történetében, és mi ennek a hagyománynak vagyunk a továbbvivői, működtetői. Van két nagy közös kincse Hargita megyének és a magyarországi testvérmegyéinek, illetve testvértelepüléseinek: egy nyelvet beszélünk, és közös a történelmi emlékezetünk. Ez a kincs felbecsülhetetlen értékű, amelyből jövő építhető – emelte ki Borboly Csaba, közös gondolkodásra, tervezésre hívva a partner megyéket (a teljes beszéd itt olvasható).

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke az 1916-os eseményeket idézte fel, amikor a világháború következtében a Csík vármegyéből menekülőket Hajdú megye fogadta be. Mint kiemelte, történhet bármi, a magyarság összefog, a hajdúnánási példa pedig erre a testvéri összefogásra világít rá.

Hargita megye összesen 13 magyarországi megyével ápol testvérmegyei kapcsolatokat: Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Tolna, Vas, Zala.

A testvérmegyék által kiadott közös nyilatkozat

A kerekasztal-értekezlet megtekinthető az alábbi linken: https://korona.hargitamegye.ro/nemzetkozi-megyenap/#videok

A testvérmegyék kulturális kisfilmjeit Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán tekinthetik meg: https://www.facebook.com/hargitamegye/

HN-információ