Közönségbarát évadot tervez a színház

Nagy Pál színházigazgató és Csurulya Csongor művészeti vezető. DráMai bejelentés

Idén ismét lesz DráMa Kortárs Színházi Találkozó, az új évadban inkább a szórakoztatásra helyezik a hangsúlyt, anyagi szempontból valamivel jobban állnak, mint tavaly – hangzott el a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház évadnyitó sajtóértekezletén. Egy új taggal bővül a társulat, Pál Attila már az első darabban, a Tóték című tragikomédiában játszik.

Nagy Pál színházigazgató és Csurulya Csongor művészeti vezető. DráMai bejelentés
Nagy Pál színházigazgató és Csurulya Csongor művészeti vezető. DráMai bejelentés

[dropcap]O[/dropcap]któber elsején lesz az első színházi bemutató Székelyudvarhelyen, Örkény István jól ismert darabját Harsányi Zsolt rendezi. Felújítják az Égig érő fa című bábelőadást, illetve tervbe vettek egy újabbat is, Mátyás-mesék címmel gyermekelőadást rendez Csurulya Csongor. Novemberben kezdik el a szilveszteri darab próbáit, idén Neil Simon Pletyka című bohózatával kedveskednek a közönségnek. Kortárs dráma ősbemutatója is szerepel a 2015–2016-os évad repertoárján, Garaczi László–Toepler Zoltán Brahms és a macskák című színjátékát Hatházi András viszi színre. Mrozek abszurd komédiáját, a Nyílt tengerent stúdiótérben játsszák majd, az évad végére pedig Moliѐre Don Juanja tesz pontot.

Nevetve is lehet nevelni
– Közönségbarát évadot terveztünk, a szórakoztatásra, sokszínűségre helyeztük a hangsúlyt a darabok kiválasztásakor – fogalmazott Csurulya Csongor, a színház művészeti vezetője. A nevelés is fontos, de nevetve is lehet nevelni – hangzott el.
Ugyanakkor több tényező is „szorítja” a társulatot: az Udvarhely Néptáncműhellyel és a Művelődési Házzal közösen használják a színpadot, és ez nagyon feszes ütemű tervezést igényel. Akárcsak az, hogy mindössze 13 színész játszik ebben az évadban, néhányan távoztak, hárman pedig gyermeknevelési szabadságon vannak. Pál Attila másodéves mesteri hallgató erősíti egyelőre a csapatot, ő már a Tóték próbáin is részt vesz.
– Tavasszal bővíteni szeretnénk a társulatot, több Udvarhelyről elszármazott színésszel is felvettük a kapcsolatot – közölte a művészeti vezető. Addig vendégművészekkel állítják színpadra az előadásokat.

Ismét lesz DráMa, és nagy
A tavalyi szünet után végre sikerül folytatni a kortárs dráma-találkozók sorát, köszönhetően annak, hogy a Román Nemzeti Kulturális Alap ismét támogatja a rendezvényt. Nagy Pál igazgató ismertette a DráMa programját, amely igencsak színesnek ígérkezik. Udvarhelyre jön többek között a Váróterem Projekt, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulata, a bukaresti Odeon Színház egy-egy kortárs darabbal, sőt az Újvidéki Színház is itt lesz egy újraértelmezett Bánk bánnal.

Színház délben, a busz előtt
Bérletekkel kapcsolatos újdonságokról is beszámoltak a színházi vezetők. Az egyik ilyen, hogy vendégelőadásokat is tartalmaznak a bérletek, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Csíki Játékszín egy-egy darabja is bekerült a kedvezményes áron megnézhető előadások közé. Ugyanakkor egy új bérlettípus bevezetését tervezik, ez az ingázó diákoknak szólna, számukra a déli órákban tartanának előadásokat.
A tavalyinál optimistábban vágnak bele ebbe az évadba, köszönhető a nagyobb anyagi biztonságnak: majdnem minden darabra pályáztak, az önkormányzat pedig kiegészítette a színház költségvetését 68 ezer lejjel. Ez végre lehetővé tette hét színész bérének megemelését is – tudtuk meg Nagy Pál igazgatótól. Harmadik pillér a jegyeladásokból befolyó összeg, ennek mértéke viszont a nézők számától függ – tette hozzá.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community