Közkedvelt a Kiskertész és a Kiserdész program

Népszerű a gyerekek körében a Kiskertész-program Fotó: Domján Levente / Archív

Sikeresnek bizonyult a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete által kiírt Kiskertész és Kiserdész program. Ezek iránt több ezer gyerek érdeklődött, akik nagy odaadással végezték a rájuk rótt feladatokat. Így tett a lapunk által meglátogatott csíkkozmási Csillag Ábel kiskertész is.

Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete idén nemcsak a Kiskertész programot írta ki, hanem az ehhez hasonló elven működő Kiserdész programot is. Mindkét programra pozitív visszajelzés érkezett, hiszen több ezer diák döntött amellett, hogy kipróbálják magukat ebben a szerepben.
A Kiskertész programra idén több mint ezerháromszáz diák jelentkezett, köztük osztályok is, akiknek magcsomagokat osztottak szét, különböző vetőmagokkal. Ezekhez csatoltak leírást is, amely segítette a kiskertészek tevékenységét, hasznos tippekkel látták el őket. Az elbírálók több mint negyven helyszínre látogattak ki, ezeket a kiskertészeket a legjobb dolgozatok alapján választották ki.
– Kollégáim nagyon pozitív tapasztalatokról számoltak be. Mindamellett, hogy bemutatták a kiskertészek az általuk gondozott veteményest, olyan falatokkal kínálták őket, amelyet saját terményeikből készítettek el. Ez képzeletünket és elvárásainkat felülmúlta, úgy véljük, mindennek pozitív hozadéka lesz majd a jövő generációkra nézve, és megszeretteti a gyerekekkel ezt a fajta tevékenységet – mondta el lapunknak László Csongor, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója.
A csíkkozmási Csillag Ábel kiskertész szintén bebizonyította, hogy lelkes és szeretetteljes munkával nagyon sok mindent el tud érni. Lelkesen mutatta be a még meglévő zöldségeit, kiskertjét, beszámolt tapasztalatairól, illetve hogy miket tett annak érdekében, hogy vegyszermentes terményei legyenek.
– Különböző növényeket, virágokat ültettem azért, hogy elriasszam a bogarakat. A csigák ellen kávézaccot kevertem össze tojáshéjjal, ami részben be is vált. Szeretem ezt csinálni, jóleső érzés, hogy az általam megtermelt zöldségekből készíthetek el különböző fogásokat, hiszen ez is a célom, hogy szakács lehessek – emelte ki a kiskertész.
Az eredmények megvannak, a tervek szerint decemberben közlik majd a nagyközönséggel. Mint megtudtuk, körülbelül húsz diák és három osztály fog elismerésben részesülni.
A vidékfejlesztési egyesület égisze alatt idén debütált a magánerdészetekkel közösen induló, diákoknak szóló fenyőcsemete-ültetési Kiserdész program. A programra több mint kétezer diák jelentkezett, amely már indulásból felülmúlta a Kiskertész programot.
– Lucfenyőcsemetéket osztottunk szét a diákok között, amire egy éven át kell vigyázzanak és nevelgessék. A tanulók által gondozott csemetéket ünnepélyes keretek között, az iskolák diákjaival és a közreműködő magánerdészetek munkatársaival közösen jövő tavasszal fogjuk a kiszemelt erdőrészekbe kiültetni. Ezzel a programmal az a célunk, hogy megszeressék a gyerekek az erdőt, értékelni tudják a természet adta csodákat, és majd tíz év múlva el tudják mondani, hogy abba a bizonyos szép, tágas erdőbe én is elültettem az általam felnevelt facsemetét – hangsúlyozta az igazgató.

Szilágyi Dalma-Orsolya