Közel ötven kiadó újdonságai

Fotó: archív

Közel hatvan meghívott szerzővel és könyvbemutatóval várja az olvasókat a 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét. A négynapos, ma kezdődő rendezvény az író-olvasó találkozók mellett számos kiegészítő programmal készül a kolozsvári közönség számára.

A tweed zakós öregúr címmel Ottlik Gézáról nyílik kiállítás, a kolozsvári Tamási Áron-helyszínek érintésével vezetett sétán lehet részt venni, a kerekasztal-beszélgetések pedig olyan témák köré szerveződnek, mint a műfordítás vagy a női sorsok, női szerzők.
Az olyan népszerű szerzők mellett, mint Bodor Ádám, Orvos-Tóth Noémi, Zoltán Gábor, Szentesi Éva vagy Kollár-Klemencz László, Erdélyben élő és erdélyi származású írókkal-költőkkel is találkozhatunk. Kolozsvárra látogat a marosvásárhelyi születésű, József Attila-díjas író, fotográfus, Bartis Attila, de a Kossuth-díjas Király László is itt lesz Kék farkasok című regényével, Tompa Andrea a Haza című kötetével érkezik, Zágoni Balázs segítségével pedig megtudhatjuk, milyen is volt a Szamos-parti Hollywood.
Két zenés esemény is színesíti a kolozsvári könyvhét progamját: Zilahi Csaba Erdélyi magyarock 1970–2010 című új kötetének bemutatóját a közkedvelt kolozsvári Knock Out együttes koncertje kíséri, majd a rendezvény záróprogramjaként Lackfi János költő és Vecsei H. Miklós színművész duetteznek a #jóéjtpuszival, amire Szirtes Edina Mókus komponál varázslatos dallamokat!
A 11. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében adja át június 10-én, péntek este az RMDSZ az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor és Kató Emőke színművész számára. A díjátadót a Tasi Nóra & Azara zenekar koncertje zárja.
A könyvhét programjai négy helyszínen (a Bánffy-palota udvara, Tonitza-terem, Bulgakov Kávéház, Vallásszabadság Háza) zajlanak. Ezek mellett a Bánffy-palota emeleti részében a könyvvásár várja az olvasóközönséget. 27 standon 47, köztük a Hargita Népe Lapkiadó gondoskodik arról, hogy idén is felfrissíthessék könyvespolcukat.

HN-információ

: an accessible web community