Közel kétszáz leszármazott találkozott, ismerkedett

Megszentelték a Blénesiek zászlaját. Családi kör

A Blénesiek első világtalálkozóját tartották meg Gyer­gyó­szentmiklóson. Az eseményt annak apropóján szervezték, hogy 400 éve, 1615-ben Bethlen Gábor fejedelem nemesi címet adományozott a gyergyószentmiklósi Blénesi Istvánnak. A leszármazottakat zászlószentelésre, címer- és családfa-kiállításra, találkozóra várták az évforduló alkalmából.

Megszentelték a Blénesiek zászlaját. Családi kör
Megszentelték a Blénesiek zászlaját. Családi kör

[dropcap]N[/dropcap]emcsak a környékről és a szomszédos országokból, hanem a tengerentúlról is érkezett résztvevő a Blénesiek Világtalálkozójára, melyet a hétvégén tartottak Gyergyószentmiklóson. A különleges eseményen a leszármazottak közös fotót készítettek, majd a Szent Miklós-templomban ünnepi szentmisét celebráltak, amelynek keretében megáldották a Blénesiek zászlaját. A találkozó létrejötte kapcsán Bajna György Blénesi-leszármazott szervezőként elmondta, év elején született meg az ötlet, és bár a nemesi cím adományozásának 400 éves évfordulója márciusban lett volna, nyárra tervezték az eseményt, hogy minél többen tudjanak eljönni. Hangsúlyozta, a cél az volt, hogy lehetőséget teremtsenek egymás megismerésére, hiszen bár a névnek több változata is létezik, azok viselői egy nemzetséghez tartoznak, mindannyian közelebbi-távolabbi rokonok.
– A közös érzés megerősítése különösen fontossá vált mára, amikor minden földi és alvilági hatalom a családi, rokoni kötelékek szétszaggatására törekszik, hogy a magukra maradottakkal aztán azt tegyen, amit akar – fogalmazott Bajna György.
A Blénesi család eredetéről, történetéről dr. Garda Dezső történész tartott előadást, majd a Szilágyi vendéglőben folytatódott az esemény, ahol kiállították a Blénesiek címerét, több erdélyi nemes címerével együtt. Ugyanakkor bemutatták az évtizedek óta készülő méretes családfát is, amelyen a leszármazottak megtalálhatták saját nevüket. Ilyés Kincső nyugdíjas rajztanár, a családfa készítője elmondta, húsz éve kezdte el kutatni, kik az ősei, majd időközben több Blénesitől is kapott kisebb családfákat, így jól haladt a gyűjtés. Megjegyezte, Alfaluból például 50-60 személyt tartalmazó családfát adtak át, így nem csupán egymaga munkáját dicséri a 14 generációra visszavezető, közel 2000 nevet tartalmazó családfa, melyen az első személy Blénesi István, aki 1615 márciusában a nemesi címet kapta. Ilyés Kincső hangsúlyozta, munkája ezzel nem zárult le, még legalább kétszáz név van, amelyet be kell illeszteni a családfába. A találkozó jó alkalmat szolgáltatott a pontosításokra, kiegészítésekre is.
A Blénesiek rendezvénye nagy érdeklődésnek örvendett, közel kétszáz résztvevője volt az eseménynek.

Lázár Hajnal