Közel ezer kisbaba született Udvarhelyen

A székelyudvarhelyi kórház újszülöttosztálya a pandémia alatt is fenntartotta tevékenységét. Bár kevesebb pici született ebben az évben az előző esztendőkhöz képest, az erősödő járvány ellenére még egy baba sem fertőződött meg az új koronavírussal.

Rendszeresen olvasható egy-egy beszámoló a különböző részlegek munkájáról a kórház Facebook-oldalán. A legfrissebb az újszülöttosztályról szól, és a tájékoztatót dr. Pelok Anikó osztályvezető főorvos jegyzi. Megtudhatjuk, hogy az idei év első kilenc hónapjában több mint 900 kisbaba született az udvarhelyi kórházban, és ez a sokéves átlaghoz viszonyítva enyhe csökkenést jelent. A megváltozott körülményekhez igazodva igyekeznek az osztályon biztonságos feltételeket teremteni a kisbabáknak és az anyukáknak.

A fertőzött és fertőzésgyanús terhesek vajúdása, szülése, a kismamák szülés utáni elhelyezése elkülönített helyiségekben történik. A kisbabákat inkubátorban szállítják a számukra fenntartott kórtermekbe. Sajnos, az országos protokoll értelmében kénytelenek voltak elválasztani a babákat a SARS-CoV2-pozitív anyukáktól – írta az osztályvezető főorvos, majd arról is hírt adott, hogy az utóbbi hetekben enyhe lazítás történt e téren, így az anya kérésére, beleegyezésével megpróbálnak lehetőséget teremteni az anyatejes táplálásra. Örvendetes, hogy mindeddig egyetlen újszülött sem fertőződött meg, a SARS-CoV2-pozitív anyák kisbabái mind negatívak voltak – derül ki a beszámolóból.

Arról is szó esik, hogy az utóbbi években jelentősen javult az újszülöttosztály felszereltsége: sikerült beszerezni több intenzív terápiás műszert, többek között egy modern inkubátort, légzéstámogató készüléket, pulszoximétert és hallásvizsgáló készüléket. Az idei év közepétől hivatalosan is működik az osztályon belül az intenzív terápiás részleg, ahol biztosítani tudják a beteg újszülöttek, koraszülöttek intenzív kezelését, légzéstámogatást, parenterális táplálást, illetve alkalmazkodási zavarok, intrauterin és perinatális fertőzések kezelését. Sőt, koraszülöttrészleg is van, ahol évente 80–100 kisbabát ápolnak.

Dr. Pelok Anikó azt is kiemeli, hogy prioritás számukra az anyatejes táplálás elősegítése. Ezt a célt szolgálja az „aranyóra” bevezetése (a születés utáni azonnali bőrkontaktus az anyával, mellre helyezés), az osztályon működő rooming-in rendszer (az anya és kisbabája ugyanabba a kórterembe kerül), és legfőképpen a „babás nővérkék” kitartó munkája.