Közel 24 ezer gazda élt eddig a lehetőséggel

Mezőről hazafelé tartó gazda Csíkdánfalva határában. Még háromezer támogatásigénylőre számít az APIA FOTÓ: DOMJÁN LEVENTE

A maival együtt csupán három munkanapjuk maradt a 2021-es területalapú támogatás igénylésére a gazdálkodóknak: az egységes kérelmek benyújtásának időszaka ugyanis hétfő délután lejár. Hargita megyéből eddig közel 24 ezer gazda 153 ezer hektárra igényelt támogatást, a napokban további 3 ezer kérelmezőre számít a megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség.

Egyre jobban szorítja a késlekedőket az idő: legkésőbb május 17-én, délután 4 óráig fogadják a gazdálkodók idei egységes, területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmeit a megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) területi irodái – figyelmezteti a földalapú támogatáshoz szükséges dokumentumok benyújtásával késlekedő gazdákat Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.
A szakember tegnap lapunk érdeklődésére elmondta, a hétfői határidőig hátralevő időszakban – amiből viszont csak három lesz munkanap – Hargita megyéből még legalább 3 ezer gazdálkodó támogatási kérelmére számítanak. Jelenleg az ügynökség megyei és területi irodáihoz naponta átlagosan ötszáz fölötti területalapú támogatási igénylés érkezik.
Az intézményvezető tegnap csak a keddig beérkezett kérelmezők számáról tudta tájékoztatni lapunkat: ebből viszont az derül ki, hogy azon gazdálkodók közül, akik tavaly igényelték a támogatást, 90 százalékuk már idén is élt a felkínált lehetőséggel.
– 26 236 kérésből indulunk ki, Hargita megyéből ennyien igényelték tavaly az egységes területalapú és állattenyésztési támogatást. Ehhez képest keddig 23 714 kérelmet iktattunk és dolgoztunk fel, ez azt jelenti, hogy a várt támogatásigénylések 90 százaléka beérkezett hozzánk. Ezekben a kérelmekben a tavalyi 181 ezer hektárhoz képest 153 ezer hektárt jelöltek támogatásra a gazdák, ami a tavalyi mezőgazdasági területek 85 százalékát jelenti. Tehát e téren kissé nagyobb a lemaradás. Viszont azt is meg kell jegyezzem, hogy nagyon sok támogatási kérelem elméletileg már ki van töltve, a területeket bejelölték a digitális parcellatérképeken, tehát a kérelmeket nagyjából előkészítették, csak nem érkeztek be hozzánk és nincsenek beiktatva. Valószínűleg azért, mert még hiányzik valamilyen dokumentum – tette hozzá Haschi András. Az APIA Hargita megyei vezetője ebből adódóan bizakodóan tekint a közeli, május 17-én, hétfőn lejáró határidőre. Úgy véli, a hétfő délutáni záróráig – a polgármesteri hivataloknál előkészített kérelmek számából kiindulva – minden gazdálkodótól időben el tudják fogadni az idei területalapú támogatáshoz szükséges dokumentumokat.
– Jelen pillanatban országos szinten dobogósak vagyunk, mind a benyújtott kérelmek száma, mind pedig a tavalyhoz viszonyított arány tekintetében. Hétfő délután 4 óráig, ugyanúgy, ahogy immár 15 éve tesszük, minden gazdától elvesszük a támogatási kérelmét. De kedden már nem. Hosszabbítás ugyanis jelen állás szerint nem lesz – nyomatékosította az intézményvezető.
Hozzátette, a május 17-e utáni háromhetes periódust a pontatlanságok, vitás helyzetek tisztázására használják fel: ez idő alatt a gazdáknak lehetőségük lesz a kérelmekből esetlegesen hiányzó igazoló akták pótlására is. De minden ilyen esetben az APIA munkatársai hívják majd a gazdákat – jegyezte meg lapunknak Haschi András.

Domján Levente