Kortárs szerzőkkel találkozhatnak az olvasók

A szervezők célja az irodalom népszerűsítése FOTÓ: KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁR

Felolvasó karaván indul Székelyföldön április 15. és 17 között. Először Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron mutatkozik be három kortárs erdélyi szerző: Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt és Szántai János. A meghívottakkal Zsidó Ferenc író, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője beszélget.

Kortárs hazai szerzők mutatkoznak be az irodalom kedvelőinek több székelyföldi településen. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája, valamint az Erdélyi Híradó Kiadó által szervezett körút során. Csíkszeredában csütörtökön, délután ötkor kezdődik a közönségtalálkozó, amelyet Hargita Megye Tanácsa és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) támogat. Az eseménynek a Kájoni János Megyei Könyvtár ad otthont.
– A könyvtár partnerként vesz részt a programban. A felolvasó karavánnak az a célja, hogy több erdélyi városba eljussanak a szerzők és megszólítsák a fiatal generációkat – közölte lapunkkal Kelemen Katalin, a megyei könyvtár osztályvezetője. Hozzátette: fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy az irodalom él és virul, vagyis érdemes Székelyföldön írással-olvasással foglalkozni. Ennek bizonyítéka, hogy az elmúlt időszakban közel tíz fiatal szerző debütált.
A rendezvényen saját írásaiból olvas majd fel Karácsonyi Zsolt, József Attila-díjas költő, eddig nyolc verseskötet szerzője. Legutóbbi kötete 2020-ban jelent meg Függőleges állat címmel. Rajta kívül Papp Attila Zsolt, Csíki László-díjas költő, újságíró, a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat, a Főtér portál és a Filmtett szerkesztője, valamint Szántai János, Kemény Zsigmond-díjas költő, író, forgatókönyvíró, újságíró, filmkritikus olvas fel. Székelyudvarhelyen pénteken 18 órakor, szombaton Székelykeresztúron 17 órától folytatódik a felolvasó körút.
– A körülményekhez képest jól tud működni a megyei könyvtár. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az olvasók elégedettek legyenek. Bár korlátozottan férnek hozzá a könyvállományhoz, nem tudnak hosszabb ideig keresgélni – jegyezte meg Kelemen Katalin. Hangsúlyozta: a látogatók már bemehetnek az intézménybe, több időt tölthetnek el, a könyvtárosok pedig segítik a célzottabb könyvkeresést. A világhálón és telefonon is elérhetők az intézmény munkatársai, akár kölcsönzéshosszabbítás céljából. Emellett szigorúbb körülmények között, de számos program, rendezvény is helyet kap a könyvtárban, kisebb létszámmal. Az osztályvezető azt is elmondta, hogy az olvasók aktívak maradtak, ugyanakkor az idősebb generáció az, amely kevésbé látogat el az intézménybe, mint korábban.

Fülöp Orsolya