Korszerű honlappal jelentkezett a csíkszeredai városháza

Átláthatóbb felület | Fotó: László F. Csaba

Az átlátható és könnyebben kezelhető kétnyelvű honlapot úgy alakítottuk ki, hogy a látásukban korlátozottak is hatékonyan használni tudják – hangzott el a csíkszeredai városháza új honlapjának csütörtöki bemutatásán.     

Az új ügyfélközpontban, sajtótájékoztatón mutatták be a csíkszeredai városháza képviselői az új arculattal ellátott önkormányzati honlapot csütörtökön. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere kifejtette: igyekeznek újragondolni a városházi ügyfélfogadást, amihez elengedhetetlen a körszerű honlap kialakítása.

– Tíz évvel ezelőtt készítette el a város azt a honlapját, amely szerda délig még működött. Tíz év rengeteget jelent a technológia világában, az elmúlt években a régi honlap háttértámogatottsága sem volt használható, a komolyabb okmányokat egy külső szerveren kellett tárolni. Hosszú, alapos előkészítő munka után meghirdettük a közbeszerzési eljárást egy új honlap elkészítésére – vázolta fel a városvezető.

Hozzátette: a különböző szakirodákkal egyeztetve olyan információk jelennek meg a honlapon, amelyeket egy-egy osztály hasznosnak talált. Ezen a vonalon összeállítottak egy pályázatfüzetet, a közbeszerzési eljárás végén pedig a székelyföldi Magic Solution Kft. szoftvervállalat nyerte el a megbízást.

– Ez a honlap azon túl, hogy vizualitásában és hozzáférhetőségében könnyed, a legfontosabb információkat jeleníti meg gyorsan. Az egyik fontos szolgáltatás, amely telefonon és számítógépen is elérhető, a látásukban korlátozott, fogyatékkal élők számára biztosít elérhető eszközöket. A többfunkciós szolgáltatást a honlap alján elhelyezett kis emberkemotívum jelzi – mutatta be a vezető.

Mint kiderült, a közigazgatási tájékoztatásokon kívül a honlapon megtalálhatók különböző – nem csak a városháza által szervezett – események, szórakozási lehetőségek is egy virtuális naptárba szedve.

Korodi kiemelte: a Gazdaság fül alatt megtalálhatók a beruházások, költségvetések és minden olyan tudnivaló, ami egy beruházónak fontos lehet csoportosítva.

– Ezzel a lépéssel félúton vagyunk, hogy majd az elkövetkezendő időszakban okosítani tudjuk a honlapot. Jelenleg egy chatbot kialakításán dolgozunk, amihez rengeteg olyan strukturált választ kell előre legyártanunk, amely minden általános kérdésre válaszol. Majd a chatbot identitásának létrehozásában a lakosság segítségét is kérni fogjuk – számolt be a polgármester.

Csatlós Sándor vezető fejlesztő a sajtótájékoztatón a kivitelező cégtől elmondta, ez volt az első ilyen jellegű székelyföldi megbízásuk.

– Kinézetre és struktúrában egyaránt sikerült olyan website-ot létrehozni, amely megfelel a mostani technológiai kihívásoknak, mégis könnyen kezelhető bárki számára. Gyümölcsöző és gördülékeny volt az elmúlt hónapokban a városházával való együttműködés, amelyet szívesen folytatunk a továbbiakban is – jelentette ki a fejlesztő.

Adorján Zsófia

: an accessible web community