Korond: Rendhagyó konfirmálás

Virágvasárnap újabb korondi unitárius ifjak tettek konfirmációjuk által tanúbizonyságot arról, hogy Krisztus követői és az unitárius egyház hűséges tagjai lesznek életük következő szakaszában.

Ezúttal nyolc fiatal, négy fiú és négy lány tett fogadalmat hitéről és részesült először úrvacsorában. Lázár Levente korondi unitárius lelkész elmondta, a konfirmandusok közül hárman tavaly kellett volna konfirmáljanak, de mivel akkor nem lehetett még istentiszteleteket sem tartani, csak online, ezért elmaradt a konfirmáció. Korondon a virágvasárnapi konfirmáció hagyományát tartják, már legalább 100 éve, amely idén több szempontból is rendhagyóra sikerült.
– A templomunkat javítjuk, az istentiszteleteket így február óta a régi kultúrotthonban tartjuk, amelyet berendeztünk a törvényes előírásoknak megfelelően, így a konfirmációra is ott került sor. Talán ők nyolcan voltak az egyetlen generáció 450 év alatt, akik nem a templomban konfirmáltak – fogalmazott a lelkipásztor. Hozzátette: minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy így is ünnepi hangulatot teremtsenek. Az esemény másik különlegessége volt, hogy a konfirmandusok névre szóló kelyheket kaptak, ebből fogyaszthatták el az úrvacsorai bort, és amelyeket meg is tarthattak ajándékba. Lázár Levente elmondta, a járványügyi szabályok miatt ezúttal nem is lehetett volna egyetlen kehelyből inni a bort, az egyszer használatos poharat pedig nem tartották méltónak az eseményre, így született meg a kerámiakelyhek gondolata, amelyeket helyi kézművesek készítettek el.
Lázár Levente unitárius lelkész azt is elmondta, jó ütemben haladnak a templom felújításával, és bár a húsvétot nem, a pünkösdöt reményeik szerint már a felújított templom falai közt fogják ünnepelni.

Hadnagy Éva