Koronavírusos betegek látogatása

Az Egészségügyi Minisztérium rendelete értelmében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is lehetőséget biztosít a súlyos állapotú Covid-betegek látogatására, a kezelőorvos beleegyezése esetén, előzetes bejelentkezés alapján – közölte lapunkkal az egészségügyi intézmény vezetése. A közlemény szerint a koronavírusos betegeket ápoló osztályok maximális kihasználtsággal működnek, a Covid-esetek mintegy hetven százaléka súlyos lefolyású.

A közlemény emlékeztet: az egészségügyi minisztérium 487-es számú, 2021. április 9-én megjelent rendelete értelmében a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött, a betegség súlyos tüneteit mutató páciens a kezelőorvos beleegyezésével, előzetes kérés esetén fogadhat egy alkalommal, egy látogatót, családjának egy tagját vagy törvényes képviselőjét. A látogatás legfeljebb 15 percet tarthat, a látogatónak pedig teljes védőfelszerelést kell viselnie, be kell tartania a megelőzési szabályokat és nem vihet be semmilyen tárgyat a kórterembe. A védőöltözetet a kórház biztosítja.
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a Covid-betegeket ellátó intenzív terápiás részlegen ápolt betegek hozzátartozói a kezelőorvoshoz kell forduljanak, amennyiben élni kívánnak ezzel a látogatási lehetőséggel. Az orvost az intenzív terápiás osztály telefonszámán, a 0372–661158-es számon lehet keresni. Amennyiben a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a látogatás lehetséges, megbeszélik a hozzátartozóval a megfelelő időpontot, amikor beöltöztetik, majd bekísérik a beteghez. Az egészségügyi személyzet a látogatás után a védőöltözet levételében is segít a hozzátartozónak.
A csíksomlyói kórházépületben működő, koronavírusos betegeket ellátó osztályokon a kórház egyik pszichológusa segít a hozzátartozóknak a látogatás lebonyolításában. Az érdeklődők naponta 8 és 15 óra között a 0742–185661-es telefonszámon jelezhetik igényüket. Amennyiben a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a látogatás lehetséges, naponta 12.30 és 14.30 óra között van erre lehetőség. Itt is teljes védőfelszerelésre van szükség és bekísérik a hozzátartozót a beteghez.
A látogató hozzátartozóktól a kórház kér egy saját felelősségű nyilatkozatot, amelyet a helyszínen lehet kitölteni.
„Kórházunk koronavírusos betegek ellátására elkülönített részlegei továbbra is maximális kihasználtság mellett működnek. Péntek reggel a koronavírusos betegek ellátására elkülönített osztályokon 62 beteget láttak el, itt összesen 68 hely van. Az ATI-Covid részlegen 6 pácienst ápolnak, itt 6 hely van” – olvasható a közleményben
A Covid-betegeket ellátó orvosok szerint a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt betegek mintegy hetven százaléka a betegség súlyos formájával küzd, és egyre többen szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A védőoltás igénylése és a megelőzési előírások betartása mellett a kórház orvosai azt tanácsolják, hogy a tünetek súlyosbodása esetén késedelem nélkül forduljanak orvoshoz a betegek.

HN-információ