Koronavírus: 11-re emelkedett a fertőzöttek száma Hargita megyében

A Hargita megyei prefektusi hivatal péntek déli 1 órai közlése szerint az adott időpontban 11 személynél mutatták ki megyénkben a koronavírussal való fertőzöttséget, ebből 2 személy gyógyultan hagyhatta el a kórházat, egy személy elhunyt, hetet a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kórházban kezelnek, egy személyt pedig a más megyében lévő lakhelyére szállítottak. A stratégiai kommunikációs törzs ugyanakkor közölte: országszerte nyolcezer fölött jár országszerte az igazolt koronavírusos megbetegedések száma, 360-al nőtt az elmúlt 24 órában, 1508-an meggyógyultak, 258 beteget az intenzív osztályon ápolnak. 

 

A  kormányhivatal tájékoztatása szerint Hargita megyében pillanatnyilag 182-en tartózkodnak karanténban és 490 a házi elkülönítésben élők száma. A járvány kezdete óta 490-en hagyták el a karantént, 4103 ember számára pedig véget ért a kötelező házi elkülönítés.

Két megbetegedés Csíkszeredában

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármester csütörtökön bejelentette: immár két igazolt koronavírusos megbetegedésről tud Csíkszeredában. Hozzáfűzte: tudomása szerint az egyik beteg a megyei kórház sürgősségi részlegének orvosa, a második beteget pedig a fertőző osztályon ápolják. Ő előzőleg egy másik megyében volt kórházban és nagy valószínűséggel a vírust ott kapta el. Az elöljáró ugyanakkor beszámolt a városháza eddigi intézkedéseiről is. A lépcsőházak fertőtlenítését befejezték, valamint az átmenetileg nélkülözhető hivatali személyzet kényszerszabadságáról is döntöttek.

Ráduly Róbert Kálmán. A polgármester szerint a városháza eleget tett kötelességének.

– Befejeztük a tömbházak fertőtlenítését, az adagolókat pedig újra feltöltjük. Mint a vegyszert, mint az eszközöket az önkormányzat szerezte be, illetve finanszírozta. Úgy vélem példásan eleget tettünk azoknak a feltételeknek, amelyeket a 4.számú katonai rendelet 6.cikkelye előírt – fűzte hozzá Ráduly Róbert Kálmán. Elmondta: az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén aláírták a hét lélegeztetőgép beszerzésének szerződését. Az ülést követően a beszerző cég képviselője is aláírta a papírokat, ezzel a folyamat lezárult. A polgármester szerint igyekeznek minél előbb a mentőszolgálat számára ígért szárító-és mosógépet megvásárolni.

– A legutóbbi rendelet előírásainak eleget téve azon vagyunk, hogy azokat a hivatali munkatársakat, akik átmenetileg nélkülözhetők, azokat szabadságra küldjük. Akár tavalyi vagy idei szabadságot is kivehetnek. Akiknek ez nem kevés, úgynevezett pótszabadságra mehetnek. Pénteken és hétfőn senki nem dolgozik a hivatalban, az ortodox húsvét ideje alatt. Ez nem hivatalos munkaszüneti nap, mindannyian szabadnapokat veszünk ki – mondta a polgármester. Kiemelte fontos a humán erőforrás- és a pénzügyi menedzsmentje válság helyzetben, illetve azt, hogy az önkormányzat megfontolja a döntéseit. Erre azért van szükség, hogy a legköltséghatékonyabb megoldásokat tudják választani.

– Úgy vélekedek most is, hogy a legjobb fegyver ebben a helyzetben az igazság. Nekünk is nehéz a titkolózás közepette megtudni, hogy mi történik. Számomra érthetetlen az a tény, hogy az etédi elhunyt esete még mindig nem jelent meg az országos statisztikában. Próbáljuk a kapott információkat hivatalos forrásokból ellenőrizni, mielőtt közölnénk azokat a lakosokkal – jelentette ki a városvezető.

Negatív eredmények teszteredmények a csíkszeredai kórházban

Negatív eredmények születtek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Sürgősségi Betegellátó Egységének alkalmazottai számára elvégzett koronavírus-tesztek során – közölte lapunkkal az egészségügyi intézmény vezetése.

A közlemény szerint április 14-én a kórház egyik orvosánál igazolt koronavírus-fertőzés nyomán, az erre vonatkozó protokollnak megfelelően elvégezték a koronavírus-tesztet a sürgősségi osztály és a kórház azon alkalmazottai számára, akik az elmúlt három napban dolgoztak az osztályon. Az április 16-án kapott eredmények szerint mindenki tesztje negatív. Amennyiben a következő napokban indokolttá válik, a tesztelést folytatjuk.

A megfertőződött orvost továbbra is a kórház erre elkülönített osztályán kezelik, állapota jó.

– Megkönnyebbülés, hogy negatívak a tesztek, ez azonban nem jelenti azt, hogy a megfelelő védőintézkedésekre ne kellene továbbra is nagy figyelmet fordítani. Sikerült felkészülnie a kórháznak arra, hogy az alkalmazottakat ellássa megfelelő védőfelszereléssel, ezek viselete nemcsak egyéni felelősség, hanem túlmutat azon: kollégáinkat, azok családjait, a hozzánk gyógyulni érkező betegeket sodorhatjuk veszélybe, ha a védőfelszerelést nem alkalmazzuk megfelelően – szögezte le dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

A Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának munkáját holnaptól két Székelyudvarhelyről érkező sürgősségis szakorvos segíti. Az osztályon az elmúlt időszakban emelkedett a betegek száma. Hasonlóképpen nőtt a szülészeti osztályon a szülni érkező kismamák száma, nemcsak a térségből, hanem Székelyudvarhely környékéről és Kovászna megyéből is érkeznek. Április 15-én például az előző napihoz viszonyítva megkétszereződött, 77-re emelkedett az egy nap alatt történt kórházi beutalások száma – olvasható a közleményben.

HN-összeállítás