Kormánysegítség a Blue Air légitársaság leállása miatt külföldön rekedt utasoknak

Illusztráció

A kormány segítséget nyújt a Blue Air légitársaság leállása miatt külföldön rekedt román állampolgárok hazaszállításához – jelentette be a szerdai kormányülés elején Nicolae Ciucă miniszterelnök. A Wizz Air diszkont légitársaság közölte, hogy bővíti romániai jelenlétét – adta hírül az MTI és az Agerpres hírügynökség.

A miniszterelnök közölte, a Blue Air romániai diszkont légitársaság keddi leállása után több mint kétezer, külföldön rekedt román állampolgár kért segítséget az ország külképviseletein, ezért a kormány segítséget kíván nyújtani a bajba jutott állampolgárai hazaszállításához. A miniszterelnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az állami hatóságoknak vissza kell követelniük a helyzetet előidéző cégtől a társaság és az utasok megsegítésére fordított összeget. A kormányülés végén Dan Cărbunaru kormányszóvivő elmondta: a költségvetés tartalékalapjából ötmillió lejt utaltak át a Közlekedési Minisztériumnak, hogy a Tarom román nemzeti légitársasággal és a Külügyminisztériummal együttműködve szállítsák haza azokat a román állampolgárokat, akik ezt igénylik.

A Wizz Air megbízott hálózati vezetője (acting network officer) szerdán azt jelentette be, hogy a légitársaság három új járatot indít Bukarestből, további öt gépet telepít a fővárosba, és készen áll arra, hogy átvegye a Blue Air utasait. Evelin Jeckel – az Agerpres hírügynökség jelentése szerint – elmondta: az új gépekkel tizenhétre emelkedik a Wizz Air Bukarestben állomásoztatott repülőgépeinek száma. A diszkont légitársaság már péntektől növeli az egyes útvonalakon repülő járatainak számát, december elejétől pedig Prágába, Athénbe és Larnacába indít új járatokat.

Újságírói kérdésre Evelin Jeckel elismerte, hogy a bukaresti bővítésről azt követően született döntés, hogy a Blue Air kedden bejelentette romániai járatainak időszakos szüneteltetését. Hozzátette: folyamatosan figyelik a piacot, és mindig készen állnak a gyors reagálásra. Azt is elmondta, hogy kedd este kedvezményes, 49,99 eurós jegyeket dobtak a piacra a Blue Air társaság utasai számára, és ha a készlet kimerül, és szükségesnek látják, további kedvezményeket biztosítanak a bajbajutottaknak.

A Blue Air légitársaság kedden bejelentette, hogy szeptember 6-tól 12-ig felfüggeszti valamennyi romániai járatát. A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság bankszámláinak a zárolását, így nem tudják fedezni a napi működési költségeket. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden elmondta, hogy a vállalat 28 millió lej adósságot halmozott fel a Környezetvédelmi Alappal szemben, ezért eljárás indult ellene.

HN-információ

: an accessible web community