Kormányrendelettel Csíkszeredáé lesz a Vákár Lajos Műjégpálya

Fotó: Kopacz Gyula

Átadja az Ifjúsági és Sportminisztérium Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármesteri hivatalának a Vákár Lajos Műjégpályát és annak szomszédságában lévő sportbázist a sportszállóval együtt – jelentette be április elsejei sajtótájékoztatóján a két hivatal vezetője. Felújításokat, korszerűsítéseket és bázis-összevonást terveznek.

Hosszú folyamat végére tesz pontot az Ifjúsági és Sportminisztérium, amely még e hónapban kormányhatározattal átadja Csíkszereda polgármesteri hivatalának a Vákár Lajos Műjégpályát és a mögötte található teljes sportbázist, valamint a sportszállót is. A sportbázis átvételét a városvezetés kérelmezte, három hónapja folynak az egyeztetések a felek között, ám a kezdeményezés nem új, hiszen először tíz éve merült fel először az átadás ténye, ám a remények szerint ez immár idén megvalósul.

– Több éve annak, hogy folyamatosan győzködjük a minisztériumot a sportbázis átadásáról, korábban több egyeztetés is volt, ám ezek nem vezettek sikerre. Csíkszereda jobb, korszerűbb jégpályát érdemel, korábban egy modern sportkomplexumot álmodtunk meg, ennek viszont az első lépése a bázis minisztériumi tulajdonból a megyeszékhelynek való átadása, ez most megtörténik – mondta Tánczos Barna.

A teljes sportkomplexum felújításra vár, ez azonban nem terhelné Csíkszereda költségvetését. – A kormánytól kértünk segítséget, a terveket viszont a polgármesteri hivatal készítteti el, amelynek költségeit állnánk, ezt követően a sportkomplexumot átadjuk az Országos Befektetési Társaságnak (CNI), így a felújítást már ők végeztetnék – jelentette ki Korodi Attila. A polgármester hozzátette, a felújítást követően bővülne a sportkomplexum, hiszen ennek már része lesz a Csíki Csobbanó is, amelynek fűtését a műjégpálya által termelt hővel oldanák meg.

– Csíkszereda sportváros, ezt igazolják azok az eredmények is, amelyeket az itteni sportolók értek el. Harmincöt éve én is a műjégpályán, majd a mögötte található szabadtéri gyorskorcsolya pályán kezdtem el sportolói pályafutásomat, itt értem el első sikereimet. Örülök, hogy a helyi önkormányzat átveszi a sportbázist és a felújítás terhét átvállalják – mondta Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter. Hozzátette, a komplexumot eddig működtető Sportklub nem kerül át a városhoz, az továbbra is a minisztérium klubja marad.

Nem érdeklődtek

Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub igazgatója szerint évek óta takaréklángon működik a sportbázis, a minisztériumot eddig nem nagyon érdekelte, mi történik a csíkszeredai műjégpályával.

– Saját alkalmazottainknak köszönhető, hogy még működik a Vákár Lajos Műjégpálya, ám a karbantartási munkálatokon kívül beruházásra nem kaptunk pénzt a minisztériumtól. Már annak is örültünk, hogy a fenntartásra juttattak némi összeget – nyilatkozta a klubvezető. Hodos László azt mondta, noha az elmúlt években több sportminisztere is volt az országnak, egyikük sem volt kíváncsi a csíkszeredai sportbázisra.

– Nyolc éve Novák Károly Eduárd az első sportminiszter, aki meglátogatja a Vákár Lajos Műjégpályát és a mellette lévő sportbázist – jelentette ki Hodos. Hozzátette, minden évben kérték a minisztérium segítségét, ám „Bukarestet nem érdekelte, mi történi a csíkszeredai sportbázisukkal”. – Ígéretek voltak, tettek viszont nem – tette hozzá a Sportklub vezetője.

Nem lesz egyszerű

Noha látszólag a szabadtéri gyorskorcsolyapálya műjegesítéséhez a munkálatokat elvégezték, ezt az építő cég nem adta vissza a Sportklubnak. A felek azóta perben állnak, ez is akadálya lehet a sportbázis felújításának. Ugyanakkor van még egy szabadtéri műjégpálya a komplexumban, ám annak évek óta nem működött a fagyasztórendszere. Néhány éve készült ugyan egy terv, hogy ezt a pályát is befedik, a gyerekek pedig itt tanulhatnak majd korcsolyázni, ide tervezték a műkorcsolyázók edzéseit is, ám ebből végül nem lett semmi.

Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia elnöke elmondta, a jelenleg nem működő szabadtéri műjégpálya helyére költöztetnék a dendrológiai parkban található Molnár Lajos Műjégpályát.

– A sportbázis felújítási részeként a ballonos műjégpálya költöztetése is tervben van, így lenne a komplexumnak egy edzőpályája is, amelyet a hokisokon kívül a rövidpályás gyorskorcsolyázók és a műkorcsolyások is használhatnának, természetesen a Kori&Úszás program keretében itt tanulnának a város kisdiákjai korcsolyázni – nyilatkozta lapunk kérdésére Tánczos.

Átadás, tervezés, felújítás

Ugyan Novák Károly Eduárd azt nyilatkozta, hogy reményei szerint még ebben a hónapban meghozza az átadásról szóló határozatát a kormány, a folyamat ennél hosszabb lesz. Korodi Attila reméli, hogy a tényleges átvétel még az idén megtörténik, ezt követi majd a tervezési folyamat.

– Szeretnénk, ha jövőben a sportbázis felújításának tervei elkészülnének, ezt követően adnánk át az Országos Befektetési Társaságnak, a kivitelezés időtartamáról azonban nem tudok nyilatkozni – válaszolta lapunk kérdésére a csíkszeredai polgármester. Azt viszont leszögezte, ha az elképzeléseik megvalósulnak, Csíkszeredának lesz egy komoly sportbázisa, amelynek legalább harminc évig kellene szolgálnia a város lakosságát.

Kopacz Gyula