Kopjafát állított a magyar Országgyűlés alelnöke a Nyergestetőn

Huszárok felvonulásával, zászlófelvonással, néptánccal, szavalatokkal és az elöljárók, hivatalosságok ünnepi beszédével emlékeztek tegnap a nyergestetői csata 172. évfordulójára a hősök emlékére emelt emlékműnél a csíkkozmásiak és vendégeik.

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc nyergestetői csatájának 172. évfordulója alkalmából a megemlékező ünnepséget szervezett Csíkkozmás Község Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa, RMDSZ Csíki Területi Szervezete, Aktív Közélet Egyesület, illetve a Csíkkozmásért Egyesület a hősök emlékére emelt emlékműnél. Az ünnepség kezdetén a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület huszárjai mutatták meg látványos uniformisukat, majd ünnepélyesen felvonták a székely zászlót.

– Ha szívből és lélekből átérezzük a tömör, drámai és egyben tiszteletet parancsoló sorok mondanivalóját, talán már nem is kell több szó. Mégis, ha a múltból a jelenünk felé fordítjuk tekintetünket és értelmünket, akkor a hála érzése kell betöltse a szívünket és lelkünket. Hálásak vagyunk a hősöknek, akik feláldozták életüket, hálásak vagyunk hozzátartozóiknak, kik a legnemesebb és a legszentebb áldozatot hozó családtagjaiktól átvállalták az élet többszörös terheit – mondta el Szántó László, Csíkkozmás polgármestere.

Tuzson Bence magyar országgyűlési képviselő, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára kiemelte, hogy amit erővel vesznek el tőlünk, azt vissza tudjuk szerezni, de amit mi magunk engedünk el, mire nem vigyázunk, az örökre elúszik, az emlékművekkel együtt az emlék is elporlad. Az államtitkár mindenkit bíztatott arra, hogy óvjuk meg értékeinket, családunkat és ne engedjük, hogy meggyőződéseinket befolyásolják.

Az ünnepségen részt Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke is, aki tiszteletét kifejezve kopjafát állíttatott a nyergestetői kegyeleti helyen.

Mint mondta, számára a Nyergestető a helytállást jelenti, a nyergestetői hősök áldozata örök példa, örök intés: „soha ne feledjük, hogy a nemzetért hozott áldozat, az mindig a nemzet javát szolgálja, az mindig üzenet a jövő generációjának is”.

– Ez a hihetetlenül kilátástalan, de hősies küzdelem példája – hangsúlyozta, mondván –, ez az emberek szívében is megmaradt, ezt kell erősíteni.

Elmondta, tavaly személyesen járta be Nyergestetőt, s az elhelyezett kopjafák látványa nagyon megérintette, ezért úgy döntött, hogy ebben az esztendőben személyesen állít kopjafát.

– Nem csak én állítom ezt a kopjafát, hanem rajtam keresztül – hiszem –, valamennyi magyar ember – mondta el lapunknak Jakab István.

Az ünnepélyes áldást Tamás József püspök mondta, a programot pedig zenével színesítette a Tuzson János Fúvószenekar, tánccal és szavalatokkal pedig a Bojzás néptánccsoport.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: