Konzorciumokba tömörülve juthatnak több pénzhez az önkormányzatok

Illusztráció

Konzorciumokba tömörülve társulhatnak a kisebb önkormányzatok, így majd könnyebben juthatnak pályázati úton anyagi támogatásokhoz. Többek közt ezt teszi lehetővé az a jogszabály, amelyet az RMDSZ javaslatára szerdán elfogadott a kormány – közölte lapunkkal a szövetség.

A közlemény Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási minisztert idézte, a tárcavezető szerint hatékonyabb közigazgatást eredményez az új törvény.

A közlemény szerint a jogszabály a közigazgatási törvénykönyvet módosítja, és arról rendelkezik, hogy az önkormányzatok bizonyos szakértői feladatok ellátása céljából együttműködhetnek más önkormányzatokkal, úgynevezett közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre.

Az intézkedés, mutatott rá a közigazgatási miniszter, azoknak a kisebb önkormányzatoknak kedvez, amelyeknek nincs megfelelő kapacitásuk ahhoz, hogy például finanszírozásért pályázzanak különböző beruházásokra. Országszerte több mint 1500 településtervezési, közel 500 pénzügyi és közel 2000 közbeszerzési szakértői állást nem tudnak betölteni az önkormányzatok. Ezért van szükség arra a jogalapra, amely megengedi, hogy egy közalkalmazott több önkormányzat munkáját is segítse – hangsúlyozta Cseke Attila.

„A települések fejlődését segítjük ezzel az intézkedéssel, és az önkormányzatok számára teremtettük meg a jogi keretet ahhoz, hogy jobb közszolgáltatásokat nyújtsanak” – idézte Cseke Attila RMDSZ-es minisztert a közlemény.

Mint részletezték: a jogi személyiséggel nem rendelkező együttműködés vagy konzorcium révén az önkormányzatok emberi erőforrásaikat bővíthetik azáltal, hogy a környező önkormányzatokban dolgozó személyzet segítéségét kérik, illetve alkalmazhatnak olyan bevált megoldásokat, amelyek segítségével más önkormányzat sikeresen megoldott egy közigazgatási gondot.

Az önkormányzatok a helyi tanács döntése alapján hozhatnak létre konzorciumokat, és olyan szakterületeken működhetnek együtt, mint a településrendezés, beruházások és építkezés, jogi és pénzügyi tanácsadás vagy közbeszerzési folyamatok lebonyolítása, illetve a helyi adók és illetékek kezelése.

„Az intézkedés fejlettebb településekhez, a vidék felzárkóztatásához és a fejlettségi szintkülönbségek csökkentéséhez vezet” – idézte Cseke Attilát a közlemény.

HN-információ

: an accessible web community