Könnyebb sors, nehéz tél

Közös munka az Összefogás Házában. Beilleszkedés, elfogadás | Fotó: László F. Csaba

Bővült a tevékenység a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének székházában a tágasabb, világosabb, barátságosabb környezetnek köszönhetően. Az elhivatott, összetartó csapat aggódva néz a tél elé, nem tudja, miből fedezik majd a magas fűtésszámlákat a téli hónapokban.

Mozgássérült fiataloknak nyújt segítséget a csíkszeredai Összefogás Háza, itt egyrészt megtapasztalhatják a közösség erejét, szeretetét, elfogadását, másrészt önálló életre neveli őket azzal, hogy különböző területeken végezhetik mindennapi feladataikat.

Sokrétű a tevékenység az Összefogás Házában

A háromszintes épület földszintjén varrodát, gyertyaöntő műhelyt és dizájnirodát működtetnek, míg egy emelettel feljebb az általános nappali foglalkoztatóban szövést, horgolást gyakorolnak, illetve karkötőket, kulcstartókat, textilanyagból virágokat készítenek a fiatalok. Bartalis Attila, az általános foglalkoztató központ ideiglenes műhelyvezetője lapunknak elmondta: bár rég ismeri a fiatalokat, mégis újból és újból meglepik őt a leleményességükkel, kreativitásukkal, akaraterejükkel.
– A régi székhelyen 15 fiatallal dolgoztunk együtt, mostanra bővült a létszám, jelenleg 21 szellemi és fizikai sérültet foglalkoztatunk. Úgy látom, a fiatalok vidámabban jönnek ide, hiszen tágasabb, világosabb, barátságosabb a hely, ez pedig nagyban befolyásolja a lelkiállapotukat – fogalmazott a műhelyvezető.
Mint megtudtuk, az itt elkészült termékeket különböző vásárokon próbálják értékesíteni, illetve a helyszínen is megvásárolhatók. A varrodában két sérült fiatal, illetve idéntől öt egészséges alkalmazott is dolgozik, hogy a megrendeléseket teljesíteni tudják, s ebből részben fedezhessék a foglalkoztató központ fenntartását.

Hasznos munkát végeznek az intézményben. Gondoskodás | Fotó: László F. Csaba

Anyagi gondokkal küszködik az egyesület

Fikó Csaba, a szervezet képviselője úgy véli, azért is szükséges egészséges munkaerőt is bevonni, mert nehéz a sérültekkel úgy dolgozni, hogy az nyereséges legyen.
– Nagyon igyekszünk, hogy minél többet tudjunk dolgozni, s így biztosítani tudjuk a szervezet fenntarthatóságát. Volt együttműködési megállapodásunk a polgármesteri hivatallal, eddig évi 42 ezer lej támogatást kaptunk, ami minden lakos után 1 lejt jelentett. A jelenlegi polgármester azonban visszavonta ezt a hozzájárulást azzal az indokkal, hogy többet szeretne adni, azóta viszont nem történt előrelépés az ügyben. Ebben az évben nem kaptunk semmilyen segítséget az önkormányzattól, a kérdés még tárgyalás alatt van, ezért is aggodalommal tölt el, hogy honnan fogjuk a téli hónapokban a fűtés költségeit kifizetni – taglalta a Hargita Megyei Sérültek Szervezetének képviselője.
Mint mondta: hamarosan három fogyatékos beköltözik az épületbe, olyan fiatalok, akik dolgoznak és nincs hol lakniuk, bér ellenében lakhatnak az épületben az erre a célra kialakított szobákban.
A szervezet a szülőktől nem kér pénzt a fiatalok foglalkoztatásáért, és azt is fontosnak tartja, hogy havonta kirándulást biztosítson számukra, amivel élményt, kimozdulási lehetőséget, kikapcsolódást tud nyújtani a fiataloknak. A sérültek ebédet is kapnak a központban, mivel a tevékenység késő délutánig tart. Mindenki maga után takarít, ezzel a belső szabállyal is az önálló életre nevelik őket a szervezet munkatársai.

Az összetartásnak köszönhető a működésük

Az egyesület képviselője bizakodik, hogy a közeljövőben bio­gazdaságot létesítenek a központtól 12 kilométerre lévő kéthektáros területükön.
Kifejtette: fontos számára, hogy minél színesebb, sokrétűbb tevékenységekbe vonja be a fiatalokat, így lehetőséget teremtsen, hogy több területen is megtalálják a helyüket, hisz elsődleges céljuk, hogy könnyebb, boldogabb életet biztosítsanak a sérült fiataloknak és szüleiknek. Egyébként jövő héten újraindul a szülői klub egy szociális munkás vezetésével, itt a szülők megoszthatják egyéni tapasztalataikat, nehézségeiket egymással.
Az egyesület székhelyén lehetőség van továbbá gyógyászati segédeszközök bérlésére is. Fikó Csaba kifejtette: azért is szükség lenne az állandó támogatási alapra, hogy ezeket a készleteket frissíteni tudják, hiszen nagy szükség van rájuk. Mint mondta, nagyon fontos, hogy az ott dolgozó munkatársak bérét biztosítani tudják, hiszen úgy véli, kollégái hozzáállásának, kitartásának és az összefogásnak köszönhető, hogy a szervezet ma is működik.

Fotó: László F. Csaba

A díszgyertya már nem divatos

– A vásárlók igényei alapján tudjuk eldönteni, hogy mennyire vagyunk piacképesek, mennyire értékes a munkánk, de idén a csíksomlyói búcsún és Udvarhelyen, a míves emberek sokadalmán kevés gyertyát tudtunk eladni – közölte a műhelyvezető.
Mint mondta, szezonális megrendeléseik vannak, hiszen ők készítik húsvétra, halottak napjára és adventre a gyertyákat egy nagyobb megrendelőnek. Sokkal nagyobb tételben azonban nem tudnának dolgozni, hiszen azt a felszereléseik sem engedik meg.
Szőcs Előd csíkmadarasi fiatal kérdésünkre válaszolva elmondta: 2016 óta jár a foglalkoztató központba, és jó volt megtapasztalnia, hogy itt szeretetben és elfogadásban részesül, illetve segédkezhet ott, ahol éppen szükség van rá, kis szőnyegeket sző, vagy éppen gyertyát formáz a gyertyaöntő műhelyben.

Barabás Emőke

: an accessible web community