Költöznie kell az MPP-nek

Pénteken tartotta első ülését a frissen megválasztott gyergyó­szentmiklósi önkormányzati testület. Működési szabályzatukról nem sikerült döntést hozniuk, az MPP székházának bérleti szerződését azonban felbontották. Táblagépek beszerzéséről is döntöttek az iskolások számára. 

A tanácsülésen először a testület működési szabályzata került napirendre. Mint kiderült, a Selyem-Hideg Norbert jegyző által összeállított tervezetbe egy sor olyan módosítás került bele, amelyek törvénybe ütközők. Bár az ülésvezető, Erős Levente több cikkelyt is megszavaztatott, és a többségi RMDSZ-tanácsosok meg is szavazták ezeket, végül rájöttek, hogy valóban nincs kellően előkészítve a működési szabályzat, és lemondtak arról, hogy már az első ülésen elfogadják. Később, alaposabb előkészítés után ismét szavazni fognak a határozattervezetről. A tanácsülésen ugyanakkor eldőlt: költöznie kell az MPP-nek a főtéri, az egykori moziként szolgáló épületben kialakított székházából. A főtér és az ott álló ingatlan felújítása miatt kényszerülnek erre, a pályázati forrásokból finanszírozott beruházás egyik feltétele, hogy legyen üres az épület, csak teljesítését követően írják alá a támogatási szerződést… A testület egyöntetűen fogadta el az egyoldalú szerződésbontást, az MPP-s tanácsosok azt kérték, biztosítsanak a pártnak hasonló elhelyezkedésű és felületű ingatlant a későbbiekben. 

Az oktatási intézmények és a kórház vezetőtanácsába is megválasztották a testület megbízottjait. Az EMSZ színeiben bejutott tanácsosok egyetlen iskolában sem vállalnak feladatot, hiszen mint mondták az ülésen, csupán miután az RMDSZ tanácsosai kiválasztották a helyeiket, a maradék három helyre kérték fel őket. Mint Vadász-Szatmári István EMSZ-tanácsos mondta, előbb a szakmaiságot, a tapasztalatot kellett volna figyelembe venni, nem a tanácsosok politikai hovatartozását. Hasonló helyzet alakult ki a kórház vezetőtanácsa esetében, ott a PNL-színekben bejutott doktornő, Doboș Cornelia ragaszkodott hozzá, hogy szakmai alapon tagja lehessen a vezetőtanácsnak. Kolcsár Béla helyett, az RMDSZ-es Benedek Csaba mellett tagja is lett az intézmény vezető testületének. 

A feladatok elosztása után arról is döntöttek, hogy táblagépek beszerzését igénylik a román kormánytól a gyergyószentmiklósi iskolások számára. A beruházást a kormány uniós forrásokból finanszírozza. Ugyanennek a programnak a keretében laptopokhoz juthatnak a városban oktató pedagógusok is. Bár kétségek merültek fel, hogy valóban szükséges-e a valószínűleg gyenge minőségű eszközökre közpénzt fordítani, végül a testület egyöntetűen megszavazta a támogatás igénylését.