Költözik a múzeum, újra nyit a könyvtár

A múlt századi asszonysorsokat éreztető Anna-kiállítás volt a székelyudvarhelyi múzeum egyik legsikeresebb tavalyi programja

A székelyudvarhelyi kulturális élet két meghatározó intézménye a Haáz Rezső Múzeum és a Városi Könyvtár. Nívós tárlatokkal, kiváló programokkal rukkoltak elő a múlt évben, és nem adják alább ebben az évben sem. Milyen volt az óév és mit hoz az új esztendő? A két intézmény vezetőit kérdeztük.

A múlt századi asszonysorsokat éreztető Anna-kiállítás volt a székelyudvarhelyi múzeum egyik legsikeresebb tavalyi programja
A múlt századi asszonysorsokat éreztető Anna-kiállítás volt a székelyudvarhelyi múzeum egyik legsikeresebb tavalyi programja

Mérföldkő lesz 2016 a múzeum számára
Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója szerint 2015-ben a „megszokottnak minősíthető” folyamatos építkezés volt a jellemző. Fontosnak tartják továbbra is, hogy szolgáltatásai révén a múzeum által nyújtott programok élménnyel társuljanak: ilyen tekintetben a múzeumpedagógiai szolgáltatások fokozatos bővítése, ezek elmélyítése képezi a prioritást. Gyermektáborok, tematikus foglalkozások vagy akár pályázati kiírások révén igyekeznek megfelelni ez irányú küldetésüknek.
– Az éves kiállítási tervünkből kimagaslónak az Anna-tárlatunkat tekintjük. Egyrészt a (muzeológiai) szakmai téren elnyert elismerések azok, amelyek meggyőznek minket a projekt sikerességéről, másfelől pedig a közönség részéről érkező pozitív visszajelzések nyomatékosítják az újszerű módszertani kivitelezés szükségességét – mondta.
Szerinte a múzeum sosem tévesztheti szem elől a tudományos műhely jellegét, még akkor sem, ha „kisvárosi” kulturális intézményről van szó. Muzeológusaik szakmai publikációik, valamint a tudományos fórumokon való részvételek, régészeti ásatások, de akár nemzetközi kutatási programokban való részvétel – például a régészeti antropológiai kutató program – által jelen vannak a tudományos életben.
A múzeum vezetőségének figyelme a külső egységekként számon tartott objektumok fokozatos fejlesztésére is kiterjedt. Előrelépés történt a Székelytámadt vár falainak restaurálása terén, mely munka saját költségvetési források felhasználása révén a 2016-os évben is folytatódik. A gondnokságukba került Nyirő-villa helyreállítási terveinek elkészítésébe is belekezdtek, saját forrásokból eddig a szükséges dokumentáció mintegy 40 százalékát készíttették el. Jövő évi törekvéseik a teljes terv elkészítésére is kiterjednek.
Miklós Zoltán szerint a 2016-os év a múzeum története szempontjából mérföldkő lehet.
– Túlzás nélkül állíthatjuk ezt, hiszen most mutatkozik lehetőség arra, hogy számottevő infrastrukturális bővítés révén az intézmény jövőbe tekintő célokat fogalmazzon, illetve valósítson meg. A költözés (a felújított Haberstumpf-villa lesz az új, állandó székhely – szerk. megj.) nagyban leköti az erőforrásainkat, ezért a közönségszolgálati tevékenységünk terén visszaesést tapasztalhatnak a városlakók, de türelmet kérünk, hiszen az új helyszín szakszerű „belakása” hosszú távon minőségi szolgáltatásokat fog eredményezni. A múzeum tudományos, kiadói tevékenységét a Székelyföld története címet viselő, háromkötetes monografikus jellegű munka megjelentetése koronázza meg – jelezte

Nem csak olvasnivalót kínálnak
A Székelyudvarhelyi Városi Könyv­tárt vezető Szőcs Endre szerint a tavalyi, hasonlóan az azt megelőző évhez, a változásokról szólt.
– Már többször szó esett arról, hogy a mai értelmezésben a könyvtár nemcsak a könyvek halmazát jelenti, és a könyvtárosok nemcsak egyszerű kölcsönzők és információ-szolgáltatók, hanem egy nagyon átfogó és komplex, nevelést, oktatást, tartalmas szórakozást és kikapcsolódást segítő, közösségi terek, melyek működtetése mentalitásváltást is feltételez az itt dolgozók részéről – vezette fel az igazgató.
Azt mondta, könyvtári statisztikáik nagyon hasonlítanak az előző évekéhez. Nem véletlenül: úgy érzik, a kölcsönzés terén már nem igazán lehet javítani, hisz közel 5000 fős aktív olvasótáboruk van, akik rendszeresen látogatják az intézményt – ez a szám a város lakosságának közel 15 százalékát jelenti. Többet lehetne viszont javítani más téren, amilyenek a könyvbemutatók, kiállításmegnyitók, foglalkozások, klubtevékenységek.
– Saját programjaink közül kiemelném a könyvtárosok világnapjára meghirdetett novellapályázatunkat, melyen nagyon sok gyermek és fiatal vett részt, a pálpataki olvasótáborunkat, ahova olyan gyermekek jöttek, akik az olvasás szerelmesei, valamint az augusztus végi, Nyitott Könyvek Éjszakája című rendezvényünket, amely különlegességnek számít vidékünkön. Aki ismeri tevékenységünket, az tudja, hogy Szabó Károly kollegám révén a filmes világ és a hozzá kapcsolódó fesztiválok is jelen vannak programjainkban – jelezte.
Emellett pályázati úton szerezték be azokat a társasjátékokat, amelyeket a könyvtár egyik üres termében díjmentesen használhatnak a látogatók, egyetlen feltétel, hogy a jelentkezők közül legalább egy személy rendelkezzen olvasókártyával. Itt megtalálható a klasszikus társasjátékok zöme, a páros játékok, de nagyon sok olyan logikai játék is, amelyet egyénileg is lehet használni. Ide elsősorban nem a kisdiákokat várják, hanem a nagyobbakat, valamint a felnőtteket. Ugyanakkor sikerült felállítani a szabadtéri sakktáblát, elkészíttetni a hozzá tartozó bábukat, valamint azokat a jelmezeket, melyek lehetővé teszik, hogy élő sakkot is játszhassanak kicsik és nagyok egyaránt. Nem véletlenül, hisz a könyvtár már második alkalommal szervez svájci rendszerű nyílt sakkversenyt, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A könyvtár már az elmúlt években komoly hangsúlyt fektetett a tudományok népszerűsítésére is. Tavaly a székház északi falára egy digitális meteorológiai állomást helyeztek el, melynek adatait bárki megtekintheti egy applikáció segítségével (AnywhereWeather) a világ bármely pontjáról. Annak ellenére, hogy ez nem egy hivatalos mérés, adatai felhasználhatók. Ugyanezen program keretében egy drón segítségével a környezet klímaváltozásainak megfigyelésébe kezdtek, és felkérésre segítettek a homoródszentpáli gólyapopuláció felmérésében is.
– Számomra talán legkedvesebb megvalósítás a Virágos Udvarhely pályázat keretében kidíszített épületünk volt. Több mint 200 tő muskátlit kaptunk, melyek késő őszig az ablakok díszei voltak. Nagy öröm volt továbbá számomra, amikor megvalósulni láttam a gyerek- és ifjúsági részlegünk megújulását. A Kirmaier Zsuzsanna lakberendező által tervezett termek megnyitásakor a jelen lévő gyermekek azonnal birtokukba vették a felszabaduló tereket. Hamar kiderült számunkra, hogy nemcsak a kivitelezés szép, hanem a berendezés is funkcionális, gyermekbarát – közölte Szőcs Endre, hozzátéve, a megvalósításokban komoly szerepet vállalt a helyi önkormányzat.
– Ugyancsak helyi és magyarországi pályázati pénzből sikerült a könyvállományt bővíteni, de tegyük gyorsan hozzá, az erre szánt keretek mindig kevésnek bizonyulnak. Itt nem arra gondolok, hogy nem tudjuk megvásárolni azokat a kiadványokat, amelyeket az olvasók keresnek, vagy csak egyszerűen gyűjtünk, hanem arra, hogy nem tudunk megfelelő példányszámban vásárolni, ami azt eredményezi, hogy akár hónapokkal előre fel kell iratkozni egy-egy könyvünkre – mutatott rá az igaztó, aki még a városi kórháznál elhelyezett könyvszekrények jelentőségét kívánta kiemelni, amelyet a helyi Caritas önkéntesei működtetnek, de a könyvtár tölt fel könyvekkel.
A 2016-os esztendőben folytatják a nyitást az új, az érdekes, a különleges irányába, nagy hangsúlyt fektetve az olvasás megszerettetésére, a nevelésre, a tudomány-népszerűsítésre, az egészséges életmódra, sőt, a tömegsportra is, ígérte az intézményvezető.

Lázár Emese