Koalíciós tárgyalások: egyezség született a helyreállítási tervről

Fotó: gov.ro

Egyezség született a kormánykoalíció pártjai között az uniós finanszírozású országos helyreállítási tervről, amelynek keretében egyebek mellett oktatási infrastruktúrafejlesztési program indul – tudatta csütörtökön Tíz perc Bukarest címmel rendszeresített kormányzati tájékoztatójában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A Biztonságos és egészséges iskolák elnevezésű programot a bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök koordinálja majd.

A szövetség Facebook-oldalán közzétett videófelvételen Kelemen Hunor felidézte: Romániának 2026-ig 30 milliárd euró áll rendelkezésére abból a helyreállítási alapból, amelyet az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi gondok kezelésére hozott létre. Szerdán a koalíciós pártok vezetői Klaus Johannis államfő meghívására az elnöki hivatalban vitatták meg az országos helyreállítási tervet (PNRR), amelyet csütörtöktől közvitára bocsátanak, majd – kormányzati jóváhagyását követően – megkezdik róla az egyeztetést az Európai Unióval.

A pénzalap – amelynek fele közvetlen támogatás, másik fele kedvezményes kölcsön – óriási lehetőség olyan infrastrukturális fejlesztések és beruházások elvégzésére, amelyek megalapozzák a gazdaság növekedését, megerősítik az oktatást, az egészségügyi szolgáltatásokat – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Az összeg csaknem 13 százalékát az oktatási intézmények újjáépítésére, digitális fejlesztésére fordítják. Ebből a minőségi oktatás feltételeit akarják megteremteni, beleértve a tűzbiztonságot és közegészségügyi biztonságot is.

Romániában több ezer olyan iskola és óvoda működik, amely nem rendelkezik vízvezetékkel, csatornázással, a mellékhelyiség az épületen kívül van, tehát óriási beruházások következnek, amelyek előkészítésénél és megvalósításánál az oktatási, az egészségügyi, a fejlesztési és a belügyminisztérium összehangolt munkájára lesz szükség – részletezte Kelemen Hunor.

Az RMDSZ által vezetett környezetvédelmi tárcánál erdősítési, hulladékgazdálkodási, az emberek életminőségét javító programok indulnak.

Odafigyeltek arra, hogy a kisvárosok számára külön források legyenek elérhetők az alapból, ugyanis éveken keresztül a kisvárosokat „mostohán kezelték”, eddig kevés lehetőségük volt uniós pénzeket lehívni – mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: arra törekszenek, hogy a végrehajtás során egyszerű szabályok legyenek, kevés bürokráciával, tehát a pályáztatásnál azok az önkormányzatok lesznek előnyben, amelyeknek kész, megvalósítható terveik vannak.

Heti beszámolójában az RMDSZ elnöke bejelentette: bővült a szövetség kormányzati csapata, megkapta energetikai államtitkári kinevezését az RMDSZ által jelölt Derzsi Ákos. „Minden egyes döntésünkkel a közösségünket, a közjót és az építkezést, a haladást fogjuk képviselni” – ígérte Kelemen Hunor.

HN-információ