Kivágják a veszélyes fákat Farkaslaka és a Kalonda-tető között

Fotó: Márton Elemér

Megtisztítják a veszélyesnek minősített fáktól a Kalonda-tető fele vezető út menti erdőt. A munkálatok miatt torlódásokra kell számítani az érintett szakaszon. A forgalmat a rendőrség irányítja, az arra autózók türelmét és megértését kérik.

Az akciót a Székelyudvarhelyi Magánerdészet és az Országos Útügyi Igazgatóság közösen szervezte a farkaslaki közbirtokosság tulajdonában lévő területen, és a munkálatokat helyi szakcég végzi.

Amint azt Márton Elemértől, a Székelyudvarhelyi Magánerdészet munkatársától, az érintett terület felelősétől megtudtuk, másfél-két kilométeres szakaszon zajlanak a munkálatok. Azokat a fákat vágják ki, amelyek veszélyesek lehetnek az áthaladó forgalomra, és nagyobb szélvihar esetén, vagy télen nagyobb havazás következtében rádőlhetnek az úttestre, balesetet okozhatnak.

A munkálatokat az országos rendőrség is felügyeli, irányítják az áthaladó forgalmat. Az érintett útszakaszon torlódásokra kell számítani szerda délután 4 óráig, illetve csütörtökön. Az arra közlekedők megértését és türelmét kérik.

Márton Elemér ugyanakkor elmondta, tíz, legtöbb húsz percesek a fennakadások, ugyanis a forgalmat akkor állítják le, amikor kivágnak egy fát, a munkásoknak pedig ennyi időre van szükségük ahhoz, hogy megtisztítsák az útfelületet.

Az erdész hozzátette, hogy a munkálatok jelenleg a Farkaslaka–Kalonda-tető irányában, az út jobb oldalán zajlanak, de az elkövetkező napokban mindkét oldalt megtisztítják a veszélyes fáktól. Hasonló akciókat 10-15 évente szoktak szervezni, az érintett szakaszon az elmúlt húsz év során csak kisebb fakivágásokat végeztek, a mostani a legjelentősebb akció.

Hadnagy Éva