Kitüntetés dr. Balázs Lajosnak

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat adott át Balázs Lajos néprajzkutatónak, Csíky András színművésznek és Dávid Gyula irodalomtörténésznek pénteken Kolozsváron Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A nemzeti összetartozás évének lezárása alkalmából az óvodai és iskolai vetélkedők erdélyi nyerteseinek adott át a díjakat.

Az óvodai és iskolai vetélkedők erdélyi nyerteseinek díjátadóján az államtitkár elmondta: amikor az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította 2020-at, arra készültek, hogy méltó módon megemlékeznek Magyarország száz évvel ezelőtti feldarabolásáról, és arról, hogy a szülők, nagyszülők, dédszülők generációinak köszönhetjük, hogy a tragédiák ellenére a nemzet tovább élt, és ma is sikeres. A járványhelyzet viszont úgy hozta, hogy a tervezett programok nagy részét az online térbe kellett áttenni. Mint megjegyezte: minden rosszban van valami jó is, mert így olyanok is bekapcsolódhattak a programokba, akiknek az online tér teremtette meg a részvétel lehetőségét.

Az államtitkár egyben gratulált az erdélyi magyarságnak a szeptemberi önkormányzati és a decemberi parlamenti választásokon elért sikerekért. Kifejezte kívánságát, hogy az RMDSZ olyan kormánypozícióba kerüljön, amely által kézzelfogható segítséget nyújthat az erdélyi magyarságnak.

– Továbbra is úgy fogunk dolgozni, hogy ne csak a magyaroknak, hanem mindenkinek jó legyen – jelentette ki az államtitkár.

A Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat a kitüntetettek közül csak Balázs Lajos vette át személyesen. Csíki András nevében Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, Dávid Gyula nevében dédunokája mondott köszönetet.