Kitüntetés a brassói tévésnek

Magyar állami kitüntetésben részesült Bálint Ferenc György szerkesztő-műsorvezető a brassói magyar közösség életében betöltött szerepéért, valamint pedagógusi tevékenységéért. 

Bálint Ferenc György, a Brassaï Magyar Adás szerkesztő-műsorvezetője, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium tanára a több évtizedes televíziós műsorszerkesztői, riporteri és pedagógusi tevékenysége, valamint a brassói magyar közösség életében betöltött szerepéért részesült a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben. Mivel a koronavírus-járvány következtében az ünnepi díjátadó nem valósulhatott meg, az elismerést szűk körben, a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett adta át Tóth László főkonzul, derült ki az intézmény közleményéből. 

– Bár az elmúlt száz évben számos keserűséget kellett megélnünk, az elmúlt évtizedben a nemzet magára talált, ami ha nem is kitörő örömre, de bizakodásra mindenképpen okot ad. E magára találás azonban nem valósulhatott volna meg rendkívüli teljesítmények nélkül. A nemzet pedig meg tudja becsülni e rendkívüli teljesítményeket, azokat, akik érdekében gondolkodnak és munkálkodnak. Ez nemcsak a díjazottak életében bír különleges jelentőséggel, hanem számunkra is, hiszen felnézhetünk rájuk, igazodhatunk hozzájuk – fogalmazott a főkonzul ünnepi köszöntőjében.

Bálint Ferenc Csíkszeredában született, tanulmányait szülővárosában végezte, 1970-ben érettségizett a Márton Áron Gimnáziumban. 1990 óta a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a barcasági város egyetlen magyar gimnáziumának informatikatanára. 1990. március 15-én Bálint Ferenc útjára indította a Brassaï Magyar Adást, amely mindmáig Brassó megye egyetlen, helyi hírekről tudósító magyar nyelvű tévéadása, hangzott el a díjátadáson.