Kitört a dráMa Székelyudvarhelyen

Színházi forgatag. Új formák a régi színpadon | Fotó: Hodgyai István

Javában tart már a székelyudvarhelyi 13. dráMa elnevezésű kortárs színházi találkozó. A fesztiválon vasárnapig tizenhat formabontó, kísérleti jellegű előadás tekinthető meg, ugyanakkor kikapcsolódási lehetőségként egyéb programokat és koncerteket kínálnak a szervezők.

„Új formák kellenek” a mottója a hétfő délutántól zajló idei dráMa fesztiválnak, amelyen kizárólag magyar és román kortárs szövegeket feldolgozó hazai előadásokat tűztek műsorra. A találkozón ezúttal az új színházi formák keresésére összpontosítanak, ugyanakkor teret biztosítanak a folyamatos alkotói megújulásnak is. A szervezők közleménye szerint a fesztivál hét napján tizenhat előadás, három koncert, egy kvízjáték, egy borkóstoló, egy kerekasztal-beszélgetés, illetve rendszeres közönségtalálkozók és tartalmas beszélgetések várják az érdeklődőket.

A fesztivált hétfőn Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója nyitotta meg. Ölvedi Zsolt alpolgármester a színházi találkozót a közösség egyik legnagyobb rendezvényének nevezte, amely a programjai és a résztvevők száma alapján már túlnőtte a város határait.

– Különösen sokat jelent a városnak egy ilyen minőségi kulturális rendezvény. Nekünk, városvezetőknek rendkívül fontos az, hogy megfelelően segítsük az intézményt, támogassuk a szervezőket a rendelkezésünkre álló infrastrukturális és személyzeti háttérrel. Bízom benne, hogy mi magunk és a vendégeink szép emlékekkel zárjuk majd a fesztivált – fogalmazott az elöljáró. Az alpolgármester a fesztivál jelentőségét abban vélte felfedezni, hogy immár tizenharmadik alkalommal vonzza a városba a színházi szakma színe-javát, és a szervezők évről évre „páratlan minőségben” szervezik meg a találkozót.

– A régi formák adottak, az újakat pedig nekünk együtt kell kitalálnunk – ragadta magához a szót Dálnoky Réka főszervező. A színház egykori munkatársa ismertette az előadásokon kívüli, alternatív programokat, illetve megmutatta a fesztivál fali üzenőtábláját, ahová bárki felírhatja a fesztivállal kapcsolatos gondolatait. A megnyitó az udvarhelyi színművészek zenés produkciójával ért véget. Habár a fesztivál csak most kezdődött, az előadásokra már nehéz bejutni, majdnem minden produkcióra elfogytak a jegyek.

Miklós Dalma

: an accessible web community