Kitisztítják a víztárolókat Gyergyószentmiklóson

Tisztább vizet kapnak a város lakói

Kitisztíttatja a gyergyószentmiklósi víztárolókat a helyi közmű a napokban. A folyamat nem fog fennakadást okozni a szolgáltatásban, eredményeképpen pedig jobb minőségű ivóvizet fogyaszthatnak a város lakói.

A Both-váránál levő négy, földbe süllyesztett víztároló tisztításába kezd a gyergyószentmiklósi hő- és vízszolgáltató. A két ötszáz és kétezer köbméteres tartályból előbb kiszivattyúzzák a tárolt ivóvizet, majd kimossák és fertőtlenítik a tárolókat.
– A lerakódott, üledékes iszap eltávolítása és a tároló falát, illetve alapját képező beton fertőtlenítése alapfeltétele annak, hogy a kezelt víz minőségét megőrizzük. A vízüzemben végrehajtott fejlesztésekkel javítottunk a kezelési folyamaton és a vízminőségen is, most azon fogunk dolgozni, hogy a kezelt víz tárolása is rendben legyen és megfeleljen az adott normáknak – magyarázta a tisztítás szükségességét György János, a vízszolgáltató kommunikációs megbízottja.
A négy tárolót nem egy időben ürítik ki, ezért bíznak benne, hogy a város vízellátásában nem fog fennakadást okozni az eljárás. Ám az ősszel átvett szolgáltatás és hálózatok kapcsán a tapasztalat azt mutatja, a problémákra is fel kell készülni, ezért is közölte ki a szolgáltató a víztárolók tisztításának időpontját.
– Amennyiben bármilyen probléma vagy meghibásodás következik be, számolunk azzal, hogy az ivóvíz szolgáltatása csökkentett kapacitáson működik majd, illetve előfordulhat időleges vízhiány is. Ha valami nem a terveink szerint fog történni, arról külön értesítjük a fogyasztókat – mondta György János.
A tartályok kitisztítása után a teljes hálózat átmosása következik, ennek ütemezéséről is értesítik majd a fogyasztókat.

Barabás-Pál Hajnalka