Kisfilmmel emlékeznek a márciusi hősökre

A zetelaki GLT (Gereblye, Lapát, Talicska) ifjúsági motivációs csoportosulás egy általuk koreografált és forgatott kisfilmmel adózik a márciusi hősök emléke előtt. A filmet a helyi kultúrotthonban is bemutatták.

A GLT csapatát gróf Széchenyi István gondolata vezérelte, miszerint „tiszteled a múltat, hogy megérthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn”, hisz úgy érzik, az 1848-49- es forradalom impozáns alakjainak bölcs gondolatai mindannyiuk számára megfontolandó.

– Ez a nap rávilágít a nemzeti identitástudat fontosságára és erejére, arra, hogy az összefogás képes nagyobb horderejű változásokat elérni, hogy képesek vagyunk küzdeni – mondta Dimén Csilla tanárnő, a GLT vezetője hozzátéve, az erre a napra való megemlékezés a magyarság történelme során mindig is kiemelkedően fontos volt, szívünkben-elménkben sajátos jelentése van: a nemzeti tudat és a szabadság érzése.

Amint megtudtuk, a zetelaki GLT csapata ebben az évben egy kisfilmmel kívánt adózni a hősök emléke előtt, amelyben a csapat minden tagjának jutott egy-egy kis szerep. A kisfilm érdekessége, hogy a jeleneteket különböző helyszíneken forgatták, például az Erdei Sütiház átalakult Pilvax kávéházzá Péter Sándor jóvoltából. A narrátor sem szokványos helyeken prezentálja az események egymásutániságát. Igyekeztek törekedni arra, hogy megfelelően kihasználják a község nyújtotta lehetőségeket. A moderátor szerepét Lőrincz József vállalta, a videó és vágó szakemberek is a faluból kerültek ki. A film alatt Kovács Annamária tanítónő által betanított gyermekkórust hallhatja a néző.

Nagyálmos Ildikó