A székelyudvarhelyi művelődési házban tartotta tegnap dísztanácsülését a Hargita megyei önkormányzat. Az ünnepség kiemelkedő eseménye a Hargita Megyéért Díj átadása volt, amelyet idén Kincses Kálmán szé­kely­szenterzsébeti református lelkész vehetett át munkásságáért. 

Az eseményen elhangzott: a megyei önkormányzat fontosnak tartja, hogy a megye minden lakója egyformán otthon érezze magát, hiszen a meghozott döntések hatással vannak a megye egész területére, annak minden lakosára. Éppen ezért évente több alkalommal is kihelyezett ülést tart a megye különböző településein. Tegnap Székelyudvarhelyre esett a választás, ahová nemcsak tanácskozni, hanem ünnepelni gyűlt össze az önkormányzati testület. Az eseményen ugyanis kiosztották a Hargita Megyéért Díjat, amelyet 2001-ben alapított a megyei önkormányzat, és amelyet évről évre olyan személynek adományoznak, aki kiemelkedő tevékenysége által hozzájárult a megye jóhírének öregbítéséhez. Az egybegyűlteket elsőként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte.

– Ez az év az összefogás éve volt, és az egymásra figyelésről szólt. Hiszem azt, hogy az is nagy segítség volt számunkra, hogy olyan lelkipásztoraink vannak, akik a lelki feltöltődést, az egymás fele fordulást segítették. Ezért is nagy öröm számomra, hogy olyan személy kapja a díjat, aki vállalta ezt a felelősséget az élet számos területén – fogalmazott a megyei tanács elnöke. Az önkormányzat választása ezúttal Kincses Kálmánra, a székelyszenterzsébeti református lelkészre esett.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke folytatta a köszöntők sorát, aki egyben a jelölés megtevője is volt. Beszédében hangsúlyozta: a köszönet és a hála ünnepe a mai, köszönetet mondunk, hogy vannak ilyen kimagasló teljesítményt nyújtó emberek ebben a megyében, és hálát adunk azért, hogy ismerhetjük őket, akik feltölthetnek és erőt adhatnak a mindennapi munkához – fogalmazott az elöljáró. Ugyanakkor a közösség jelentőségét is hangsúlyozta: Hargita megyét nem az épített öröksége, vagy a természeti kincsei teszik naggyá, hanem ez emberek, akik lakják. Amilyen a mi közösségünk, olyan lesz a jövőnk, a díjazott életpéldája pedig arra enged következtetni, hogy erős, élhető Hargita megyét örökölnek majd a következő generációk – összegzett az alelnök.

A díjazott laudációját Józsa Levente néptáncoktató, a Vadrózsák Néptánccsoport vezetője ismertette, aki szerint Kincses Kálmán egyfajta közösségi lámpásként sok ember életét világítja be, és aki nemcsak mondja, hanem az évek során be is bizonyította számtalanszor, hogy magyarnak lenni hivatás.

Kincses Kálmán református lelkész háláját és köszönetét fejezte ki a díjért.

– Köszönöm a Teremtőnek, hogy ide, ebbe a családba hozott, ebbe a gyülekezetbe, ebbe a közösségbe, ebbe a népbe és ebbe a hazába – mondta. Meglátása szerint ez a díj visszatekintésre is sarkallja, a mögötte lévő, megtett útra, amelyen látni azokat, akikkel együtt haladtak, akik sokszor erőt és biztatást nyújtottak neki, viszont a jövőbe is mutat, hiszen munka van bőven. 

Ez a díj arra vértez fel, hogy még nagyobb nekifeszüléssel kell a feladatunkat végezni. A családot én nagy ölelésben értelmezem, a nemzet egy nagy család, és örülök, hogy idén megérezhettem egészen közelről a haza határait körbejárva, hogy még nagyon sok feladat vár ránk – fogalmazott a díjazott. Az ünnepség Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármesterének, illetve Ion Proca, Hargita megye prefektusának gratulációjával ért véget.