Hirdetés

Kilenc kilométerrel hosszabbítják meg a villanyhálózatot

Kilenc kilométer hosszú villanyhálózat építését lehetővé tevő társulási szerződést hagyott jóvá a Hargita megyei önkormányzat szerdán délután a Bucsin-tetőn, a Bogdan sípálya közelében tartott soros havi ülésén. A társulási szerződést a megyei önkormányzat Gyergyóalfaluval kötötte meg, az villanyhálózat a Baricz-kanyartól a Bucsin-tetőig juttatja majd el az áramot.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kilenc kilométerrel hosszabbítják meg a villanyhálózatot
Kihelyezett tanácsülés a Bucsin-tetőn Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Összesen huszonkilenc határozatot fogadott el a megyei önkormányzat, ezek között szerepelt a villamos hálózatok átadása a települések közvagyonába, valamint egy új elkerülő út megépítése Gyergyóditróval és Gyergyóremetével kapcsolatban. Emellett döntés született több hulladékgazdálkodási kérdésről is.

A kihelyezett tanácsülés kezdetén Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere ismertette a villanyhálózat bővítésével kapcsolatos projekt részleteit. A község adminisztratív területén, közel kilenc kilométer hosszúságban épül ki az elektromosenergia-hálózat a Baricz-kanyartól a Bucsin-tetőig terjedő szakaszon.

– Harminc éve vár a település erre a beruházásra: most eljutottunk addig a pontig, hogy reálisan beszélhetünk a megvalósulásáról,

amely hozzá fog járulni ahhoz, hogy ki tudjuk használni Bucsin falu turisztikai adottságait, és segíteni tudjunk a vállalkozóknak abban, hogy fejleszthessék beruházásaikat – mondta el az elöljáró. A részleteket ismertetve kiemelte: a hálózatbővítés közel 8,3 km középfeszültségű villanyvezeték és 5,3 km alacsonyfeszültségű villanyvezeték kiépítését és három transzformátorállomás létesítését foglalja magában. A projekt társfinanszírozója Hargita Megye Tanácsa 1,9 millió lejjel – erről született döntés az ülésen.

Két település – Gyergyócsomafalva és Csíkmadaras – esetében döntöttek a villamos hálózatok átadásáról a települések közvagyonába, de

döntés született arról a társulásról is, amely révén elkerülő út épül a remetei hulladéklerakóhoz.

A társulásban a megyei önkormányzat mellett a két említett település vesz részt.

Hargita Megye Tanácsa hulladékgyűjtő ökoszigetek megvalósítására pályázik az Országos Helyreállítási Tervből. Elhangzott: hatvanhét településből negyvenegy igényelte a beruházást, ami 211 hulladékgyűjtő pontot jelent, elsősorban vidéki környezetben, illetve hétvégi házak környezetében.

Az ülésen jóváhagyták a Hargita megyei utak egész éves karbantartási munkálatainak éves programját, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság programjait, megszavazták a gyergyóremetei hulladéklerakó jogdíját, ugyanakkor tíz nappal meghosszabbították a civil szervezeteknek kiírt pályázatok leadási határidejét az informatikai rendszer meghibásodása miatt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!