Kiirtották a könnyező házigombát

Megújul a nagykadácsi templom. Nagy gondokkal küzdött a kétszáz fős kis közösség

Könnyező házigomba miatt szorult felújításra a nagykadácsi unitárius templom. A kétszáz fős egyházközség templomát július óta ismét használatba vehették a hívek, de a munkálatok egy része még hátravan – tudtuk meg Lőrinczy-Vass Zsuzsánna lelkésztől.

Megújul a nagykadácsi templom. Nagy gondokkal küzdött a kétszáz fős kis közösség
Megújul a nagykadácsi templom. Nagy gondokkal küzdött a kétszáz fős kis közösség

Nehéz évek voltak az elmúlt esztendők a nagykadácsi gyülekezet számára – foglalta össze a fiatal lelkész a nyikómenti templom felújítása érdekében 2013 óta tett erőfeszítéseket. Akkor fedezték fel ugyanis a könnyező házigomba jelenlétét az 1800-as években épült templomban. – Ez nagy érvágást jelentett gyülekezetünk tagjainak, akik elsősorban mezőgazdasági tevékenységből élnek.
A kár felmérésére érkező magyarországi szakemberek kezdetben úgy látták, hogy a templombelsőnek mintegy negyede van begombásodva, és a károsodás a torony felőli részen kezdődött, de a munkálatok megkezdése után kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj.
– Tavaly októberre nem maradt más a templomban, csak a szószék, a karzat és az orgona – részletezte a lelkész. – Teljesen fel kellett szedni a padlót, a gombás földet kihordani, a vakolatot leverni, kiégetni, vegyszerezni, minden gombaspórát kiirtani. Még az egyik ajtókeretet is megtámadta a gomba, és azt is el kellett égetni, ezért nincs most sem templomajtó az óvodaudvar felől – magyarázta lapunknak a lelkész.
Lőrinczy-Vass Zsuzsánna elmondta, a megyei önkormányzattól pályázott 12 ezer lej elég volt a gombairtásra, de nem volt elég arra, hogy nekifogjanak a helyreállításnak. Végül egy művelődési minisztériumi pályázatuk is sikerrel járt, így az abból elnyert 35 ezer lejes támogatással és összefogással sikerült tavasz óta a belső felújításokat elvégezni.
– Lassan haladt a munka, hiszen az őseink módszereivel, meszes vakolással dolgoztunk – mondta a lelkész. – A siménfalvi polgármesteri hivatal kaviccsal támogatott. Ez került a kihordott föld helyére. A padlót nem tudtunk visszatenni, ezért a kavicságyra téglát helyeztünk és erre tettük a padokat, ugyanis a templom 1800-as évekbeli bútorzatát igyekeztünk megőrizni – tette hozzá.
Bár a templomajtó kerete még csak most készül, júliusban már a belsőleg megújult templomban konfirmálhatott három nagykadácsi fiatal. A munka viszont folytatódik, a megyei önkormányzattól idén elnyert 10 ezer lejből a napokban bádogozzák a templomot és javítják meg a villámhárítót.
A torony és a templomhajó külső felújítása jövőre marad. Újabb pályázati pénzekben bízunk, mert ezek számunkra, a kisebb egyházközségek számára óriási segítséget jelentenek az örökség megmentésében – tette hozzá Lőrinczy-Vass Zsuzsánna lelkész, aki három éve szolgál Nagykadácson.

Daczó Katalin