A székelység története – kiegészítő nézőpontok

Fotó: Vlaicu Lajos

Énekes produkciót követően mutatták be Hargita Megye Tanácsa székházában A székelység története című kötet második, javított kiadását. Mint elhangzott, történelem egy van, de azt emberek írják.

– Határvédő székelység… Ahogyan az énekekben is hallhattuk, ez a székelység egyik legfőbb jellemzője – kezdte a rendhagyó könyvbemutatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Kiemelte: a különböző nézetek nem ellentétként, hanem egymás kiegészítéseként jelennek meg a könyvben, ez hozzáad a mű értékéhez.

A székelység története című könyvet és román változatát hétfőn Csíkszeredában, a megyeháza márványtermében is bemutatták.
Hermann Gusztáv Mihály egye­temi oktató, a kiadvány egyik szerkesztője kifejtette, a kötet elsősorban a diákok és tanárok szellemi gyarapodását szolgálja. Az iskolában tankönyvként használhatják a második, javított kiadást, amelyet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Kovászna Megyei Művelődési Központ adott ki közösen.

– Bárki, aki a téma iránt érdeklődik, egészen biztosan talál benne érdekességet a székelység múltját illetően. Hogyha valaki az iskolán kívül szeretne elmélyülni a témában, akkor a gondosan elkészített bibliográfia ebben biztosan segítségére lesz – mondta a szerkesztő.

A könyv három nyelven jelent meg, a magyar és a román nyelvű változat mellett angolul is elérhető. A román kiadás megjelenésében nagy szerepe volt Lucian Nastasă-Kovács történésznek, a kolozsvári művészeti múzeum igazgatójának, aki röviden bemutatott néhány érdekességet a székelyek történelméből, sőt a közelmúlt politikai félelmeiről is szót ejtett.

– A könyv gazdag illusztrációs anyaga a székelység szellemiségét hűen tükrözi az olvasó számára – mondta Lucian Nastasă-Kovács.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community