Kicsit több, maradhat?

A virágüzletben szalagmunka folyik, gyors kiszolgálás, kissé hervadt virágok, magas árak. Sosem szoktam ide járni, de mivel nagyon siettem, és éppen útba esett, betértem egy szál virágért. Azt, hogy kissé hervadt mindegyik virág, nagyvonalúan elnéztem, de amikor a szál rózsa mellé egy kis zöldet tett az eladó hölgy, és összebogozta őket egy rózsaszín masnival, majd elkérte a rózsa árának dupláját a munkájáért, keserűségemben felnevettem. Színpadiasan letörve a rózsaszál végén lévő elszáradt levelet, szinte menekültem az üzletből. Ide soha többet – fogadtam meg, de tudom, hogy sajnos nem egyedi jelenséggel találkoztam. Az áremelkedések, a küszöbön toporgó gazdasági válság egyre több helyen párosul az igénytelenséggel, a kapzsisággal, a gyenge minőségű szolgáltatással vagy termékkel. Még azokon a helyeken is, ahol eddig szívesen vásároltam, képesek átverni ötven banival, vagy miután fél kiló sajtot kértem, megkérdezni, hogy egy kiló lett, maradhat?
Tudom, a globalizáció nagy úr, és véletlenül sem szeretnénk elmaradni/lemaradni, netán valamilyen szempontok szerint rosszabbul élni, mint más országok, régiók lakói, de néhány tekintetben erősen megkérdőjelezhetők ár- és minőséglistáink. Hogy lehet az például, hogy egy gyengécske falunapon drágább a lángos, kukorica, fagyi, mint egy Balaton-parti strandon? Vajon miért többszöröse a legtöbb székelyföldi strandbelépő a Balatonban fürdőzés árának, amely családi belépővel, tiszta, rendezett stranddal vár, csodálatos kilátással párosítva?
Annak ellenére, hogy nyilvánvaló előnyei lennének minden itt élő számára, ha jobban „dübörögne” a turizmus, felháborítónak tartom, hogy egyes szolgáltatók úgy érzik, bármit megtehetnek a globális szinten tapasztalható drágulásokra hivatkozva. A szolgáltatás önmagában nem sokat ér: kell még valami, amiért a vendég a jövőben is visszatér, akár barátaival, családtagjaival együtt. Az a szükséges plusz: a tiszta környezet, a mosolygó szállásadó, a finom fagyi – amiből nem spórolták ki az alapanyagok felét – vagy a kedvesség, nagyvonalúság, az ár-érték egészséges aránya.
Azt hiszem, Romániában idén sem a turizmus vagy a vendéglátás lesz a legtöbbet termelő ágazat, de egyáltalán nem csodálkozom rajta.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community