Kiaknáznák a természet és a környék adta lehetőségeket

Itthon tartanák a fiatalokat, felvirágoztatnák a települést FOTÓ: HADNAGY ÉVA

Firtosváralja is azon települések között van, amelyek sikeresen pályáztak és részt vehetnek az SZKA Cselekvő vidéki közösségek projektjében. Ezáltal elsajátíthatják a közösségépítő munka rejtelmeit, a megszerzett tapasztalatokat pedig saját településük javára fordíthatják. Tervekből pedig nincs hiány, a turizmus irányába nyitna a falu.

Projektet indított el a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Cselekvő vidéki kisközösségek – ProActive Rural címmel, amelynek célja, hogy udvarhelyszéki vidéki kisközösségnek segítsen a mindennapos gondjainak feltárásában, valamint a problémák helyi szintű megoldásában, közösségük fejlődésében. Öt csapat került be a projektbe és részesül majd a közösségépítő szakmai támogatásból. A képzéseket a magyarországi Közösségfejlesztők Egyesületének szakemberei tartják, ők vezetik be a csapatokat a közösségépítő munka rejtelmeibe. A nyertesek között van Firtosváralja csapata is, akik az Insert Egyesület által vesznek részt a programban. A kis közösségben nagy tervekkel vágnak neki a jövőnek, hogy felvirágoztassák a települést. Amint azt Sipos László helyi unitárius lelkész elmondta, az ő projektjük a Falu a faluban nevet viseli és egyfajta Firtoslandet szeretnének kialakítani. Kiaknáznák a helyi adottságokat, lehetőségeket, fellendítenék a turizmust, és ezzel egyfajta alternatívát biztosítanának a fiataloknak az itthon maradásra és a megélhetésre. Mint mondta, a közösségük tagjai szinte 100 százalékban állattenyésztéssel, mezőgazdasággal foglalkoznak, más megélhetési forma nem igazán van, így egyik fő céljuk, hogy a projekt által egy másfajta lehetőséget is biztosítsanak.
– Egy- vagy akár többnapos programok kialakításában gondolkodunk a turisták számára, hogy kicsit helyben tartsuk őket. A tapasztalat ugyanis az, hogy akik idelátogatnak, azok megnézik a fontosabb turisztikai látnivalókat, de a környékből szinte semmit nem ismernek meg. Ezen szeretnénk változtatni – fogalmazott a lelkész. Egy olyan központot hoznának létre, ahol a Váraljára vagy a környékre jellemző régi hagyományos mesterségeket mutatnák be. Példaként a szövést, fonást, szappanfőzés, sajtkészítést, méhészkedést említette.
– Nem múzeumot szeretnénk, hanem azt, hogy az idelátogatók saját maguk megtapasztalhassák, hogy azokkal az eszközökkel hogyan lehetett egy bizonyos terméket előállítani – tette hozzá. Terveik szerint a helyi lakosok bevonásával, irányításával valósítanák meg a projekteket, akik a lelkész elmondása szerint nagyon nyitottak és lelkesedéssel állnak az új kezdeményezések mellé. Jó néhányan már fel is ajánlották segítségüket. A tervek megvalósítása hosszabb távon történne, kezdetben egy kiülőt építenének, majd egy kemencét és lekvárfőzőt. Mindezek mellett tanösvények létrehozását is tervezik, hiszen gazdag a környék növény- és állatvilága, de biciklis és lovas túrák szervezése is szerepel az elképzelések között.

Hadnagy Éva