Kiadvány készül az Ifitéka életéről

A 2010–2020 közötti időszakot szeretné megörökíteni, feldolgozni kiadvány formájában a gyergyószentmiklósi Ifitéka iroda. Az elképzelés egyfajta nosztalgiaként született meg, hiszen a járványügyi helyzet miatt idén nem szervezhették meg a 16 éves múlttal rendelkező Gyergyói Ifinapokat.

Mivel idén csak kisebb csoportmunkákra és online kapcsolattartásra adódott lehetőség a járványhelyzet miatt, és nagyszabású rendezvényüket, a Gyergyói Ifinapokat sem tudták megszervezni, az Ifitéka önkéntesei nosztalgiázással töltik az őszi időszakot. Megfogalmazódott egy kiadvány összeállításának ötlete, ez magába foglalná a tízéves, történelmi időszakot.

– Közel 160 személyt kerestünk meg, akik az elmúlt tíz évben valamilyen formában – többnyire önkéntesként és az ifinapok résztvevőiként – kapcsolatba kerültek az Ifitékával. Az ő bemutatkozójuk, fotójuk, „sorsuk alakulása” képezi majd a kiadvány alapját, de azok az intézmények, zenészek is helyet kapnak benne, akikkel együtt dolgoztunk az évek folyamán. Emellett az Ifitéka történetét is be szeretnénk mutatni, hogyan indult, hogyan változik évről évre – mondta el megkeresésünkre Málnási Andrea irodavezető.

Hozzáfűzte: szerették volna valamilyen formában megszervezni a Gyergyói-medence évente több száz fiatalt megmozgató rendezvénye, a Gyergyói Ifinapok idei, tizenhetedik kiadását: nyáron elkészítették a programtervezetét egy leegyszerűsített, kevesebb programból és résztvevőből álló rendezvénynek. A járványügyi körülmények azonban nem tették lehetővé ezt a megoldást sem, ezért döntöttek úgy, összesítik egy kiadványban az Ifitéka „életének” egy szeletét.

A pdf-formátumban készülő tartalmat nyomtatott formában is megjelentetik majd, emellett számos ötlettel, tervvel készülnek a téli időszakra, ezek között online és személyes találkozásokat feltételező rendezvények, események egyaránt szerepelnek. 

– Kvíz- és slam poetry estek szervezésében gondolkodunk, valamint szeretnénk tartalommal megtölteni az Ifitéka YouTube-csatornáját. Vitaesteket tervezünk elindítani, amelyeken főként a diákok-felnőttek kapcsolatának sokrétűségét, az ezzel kapcsolatos kérdéseket tudjuk megbeszélni – fogalmazott az irodavezető.