Kiábrándultak a kézművesek

A járvány miatt ebben az évben három alkalommal sikerült megszervezni Székelyudvarhelyen a havi vásárt, egyéb városi rendezvények is elmaradtak, ezért jogos a kézműves termelők aggodalma a karácsonyi vásárt illetően, hisz sokuknak ez jelenti az egyetlen bevételi forrást. A törvények egyelőre nem engedik az ilyen jellegű rendezvények megtartását – állítja a polgármesteri hivatal.


Míg az előző években már októberben elkezdődött a karácsonyi vásár szervezése, idén a vírushelyzetre hivatkozva mély csendbe burkolózott a polgármesteri hivatal. Ez előtt értetlenül álltak a kézművesek, akik reménykedtek az év végi rendezvény megtartásában. Időközben a koronavírusos betegek száma is csökkent a városban, a helyi termelők szerint – más városokra hivatkozva, ahol a közel-

múltban több vásárt is megszerveztek – semmi akadálya nem lenne, hogy a szabályok betartásával szabadtéren megszervezzék a vásárt. A kézművesek értetlenül és kiábrándulva állnak a kialakult helyzet előtt, hisz úgy látják, nincs kommunikáció a városházával, és nem tudják, mire számítsanak. 

Sinka Arnold Hargita megyei önkormányzati képviselő tegnap sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a kézművesek és helyi kistermelők nevében beadvánnyal fordult a helyi polgármesteri hivatalhoz, amelyben kérte a szervezőket, hogy közösen találjanak megoldást a kialakult helyzetre, hisz azon túl, hogy a vásáron árusítók anyagi helyzetén is segítenének, lehetőséget adnának a városlakóknak, hogy helyi kézműves termékeket vásároljanak karácsonyra. Ő úgy tudja, hogy a jelenlegi törvények szerint semmi akadálya a vásár megtartásának. 

– Két-három hete szembesültem a vásárosokat tömörítő Facebook-csoportban elhangzottakkal, hogy decemberben Székelyudvarhelyen nem lesz sem havi, sem karácsonyi vásár. Megpróbáltunk közösen megoldást keresni, ennek eredményeként született meg a beadvány, amelyet több mint harminc kézműves írt alá. Sajnos, azóta sem kaptunk hivatalos választ a városházától, pedig a két frakcióvezetőnek és a jegyzőnek is címeztük. A polgármester úrral is találkoztam, és kértem, hogy az idő rövidsége miatt sürgősen adjanak választ. Levélben fordultam a megye prefektusához is, illetve a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatósághoz, és az volt a kérdésem, hogy a jelenlegi körülmények között megszervezhető-e a hagyományos havi vásár, illetve a karácsonyi vásár. Az egészségügyi igazgatóság válaszában arról értesített, hogy megszervezhető a törvények betartásával – részletezte a megyei önkormányzati képviselő.

Szikszai Ernő a kézművesek nevében azt nehezményezte, hogy a polgármesteri hivatal magukra hagyta őket, nem kaptak semmiféle tájékoztatást, és okuk van azt hinni, hogy nem lesz év végi vásár. Úgy érzik, hogy a városháza nem tekinti őket partnernek. 

– A vásár egyrészt bevételi forráshoz segítené hozzá a kézműveseket, amire nagyon nagy szükségünk van, hisz a megélhetésünkről van szó, másrészt a városlakóknak is lehetőséget adna helyi terméket vásárolni. A város vezetőségétől több segítséget vártunk el – mondta kiábrándulva.

Nemes Ágnes Orsolya kézműves arra hívta fel a figyelmet, hogy a vásárnak nemcsak anyagi vonzata van a kisvállalkozók számára, hanem közösségi élmény, amire a városlakóknak ebben a nehéz időszakban nagy szükségük lenne.

Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője arról tájékoztatott: az elmúlt időszakban folyamatosan foglalkoztak a karácsonyi vásár megrendezésének gondolatával, több alkalommal beszéltek a prefektúrával, múlt héten a helyi operatív törzs ülésén, illetve a gyülekezési bizottság gyűlésén is szóba került a vásár, és ezért nem válaszoltak még a kézműveseknek, mert a járványügyi körülmények alakulására vártak, ugyanakkor biztos választ szerettek volna adni az érintetteknek. Elmondása szerint a közegészségügyi igazgatóság szerint karácsonyi vásárt hagyományos formában nem lehet megszervezni.

– A novemberi kormányrendelet csak az élelmiszervásárokat, piacokat engedélyezi. A prefektúra is ugyanezen az állásponton van. A hagyományos módon készült élelmiszereket pedig a helyi piacon eddig is lehetett árusítani. Az, hogy a járványügyi mutatók kedvezően alakultak, pillanatnyi állapot, bármikor változhat, ugyanakkor december 12-ig érvényben van egy megyei operatív törzsi határozat, amely szerint sárga zóna vagyunk, és ez bizonyos szabályokkal jár együtt. A városháza mint közigazgatási intézmény nem hozhat olyan döntést, amely a hatályban lévő törvényeknek ellentmond. Az 55-ös törvény szigorúan tiltja a vásárok megszervezését – mondta Zörgő Noémi. A városháza sajtószóvivője hozzátette: folyamatban van viszont az engedélyeztetés egy hagyományos havi vásár megszervezésére, amelyre december 19-én kerülne sor, ha minden szakhatóság engedélyét be tudják szerezni.