Kézműves alkotótábor gyermekeknek

Kézműves alkotótábort szervez gyerekeknek a felsőboldogfalvi Pro Life Alapítvány Csíksomlyón, hétfőtől csütörtökig. Pár napig a kézügyesség fejlesztése, a kreativitás és a játék lesz a középpontban – a részletekről Istók Lajos, a tábor főszervezője számolt be lapunknak.

A gyerekeknek szóló tábor hétfőn kezdődött, és csütörtökig tart a csíksomlyói Fodor-házban, ahol kinti tevékenységekre is van lehetőségük a résztvevőknek. Istók Lajos, a tábor főszervezője elmondta: a tábor ottalvós lesz, hiszen a jelenleg érvényben levő szabályok értelmében Csík­som­lyó és Csíkszereda zöld övezetnek számít, és ez azt jelenti, hogy lehet hasonló jellegű eseményeket szervezni, viszont kevés résztvevővel, és a helyszínnek csupán felét foglalhatják el a gyerekek és a tanítók. A Fodor-házban negyvennyolc személy vehetne részt a foglalkozásokon, de jelenleg huszonhárom résztvevőt fogadhatnak – emellett természetesen más járványügyi intézkedéseket is be kell tartani – tudtuk meg a főszervezőtől. Hozzátette, nagy volt az érdeklődés, a helyek gyorsan beteltek.

Mint Istók Lajos mondta, az alapítvány régóta foglalkozik gyerektáborok szervezésével. Rendezvényeiken kreatív újrahasznosításról tanultak a gyerekek, különböző kézműves-foglalkozásokon vettek részt, és külön figyeltek a tehetséggondozásra a festés, illetve rajzolás terén. Mivel a világjárvány miatt a szokásos rendezvények elmaradtak, ezért idén a szervezők igencsak örülnek annak, hogy megszervezhettek egy nyári tábort, illetve most Csíksomlyón a télit is. 

A főszervezőtől megtudtuk, hogy rajzoláskor, festéskor igyekeznek megtanítani a gyerekeknek a hagyományos motívumaink ábrázolását, de más kézműves tevékenységekkel is igyekeznek népszerűsíteni a népművészeti motívumokat. Emellett túrázni is fognak a kicsik a környéken. A szervezők célja közösséget kovácsolni, és élménydússá tenni a téli vakációt annak a pár gyereknek, akik részt tudnak venni a táborban.