Kezdődik a művészeti középiskola tornatermének építése

Fotók: László F. Csaba

Elkezdődhet a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tornatermének a megépítése ─ tudtuk meg Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Az új iskolai épületrészt várhatóan két év múlva vehetik birtokukba a diákok.

A Nagy István Művészeti Középiskola tortantermének megvalósíthatósági tanulmánya 2005-ből származik, ezután 2018-ban ─ kisebb igazításokkal az eredeti tervekben ─ kivitelezési szerződést is kötöttek egy marosvásárhelyi építkezési céggel. 2019-ben kapták meg a sportterem építkezési engedélyét, és most már elkezdődhetnek a tényleges munkálatok is – vázolták fel az előzményeket a városvezetők.

Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester

─ Tavaly november elején szembesültünk a művészeti iskola tantestületének észrevételeivel, miszerint számos probléma adódik a tornaterem építéséből, ami a mindennapi tanítást is nehezítené. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy az új épület által több osztályterem is árnyékolódna, ezáltal pedig használhatatlanná válna ─ sorolta Korodi Attila az építkezést megelőző problémákat.

Sógor Enikő alpolgármester elmondta, hogy teret adva az iskola igényeinek, úgy döntöttek, hogy a kész épületet teljesen átadják majd az iskolának. Az eredeti tervekben szereplő nyilvános illemhelyek és üzletsorok helyett ugyanis kizárólag tantermeket és tanműhelyeket alakítanak ki az új épületben, így a régi épületrészben beárnyékolt terekben zajló tevékenység ezekbe a helyiségekbe költözik majd.

A beruházás összértéke 8 800 000 lej, amelyből a Helyi Fejlesztési Program (PNDL) 2,7 millió lejjel finanszírozza az önkormányzatot. Az építkezés teljes ideje a tervek szerint 24 hónap lesz.

Szilágyi Dalma-Orsolya