Keveset kell várni a csobbanásra

Napról napra alakul a tanuszoda. Szeptemberre befejezik Fotó: László F. Csaba

Az utolsó simításokat végzi a kivitelező a csíkszentdomokosi tanuszodánál, a hónap végén el is hagyja a terepet. Azonban a hivatalos átadás várhatóan csak szeptember végén lesz, hiszen egyelőre nem biztosított a villanyáram-ellátás a létesítménynél. A felcsíki település elöljárója lapunknak elmondta, a megnövekedett energiaárak miatt hosszú távon napelemek létesítésével biztosítanák a tanuszoda áramellátását.

A csíkszentdomokosi tanuszoda építését 2020 tavaszán kezdte el a nagyszebeni CON-A építkezési cég a balánbányai eltérőtől a vasútállomás felé vezető 125-ös megyei út mentén lévő egykori ipari telephelyen. Az elmúlt években felépítették az ezer négyzetméteres létesítményt, amelyben mostanra egy 25 x 12,5 méteres 5 úszósávos medencét, öltözőket, mosdókat, zuhanyzókat és elsősegélyszobát is kialakítottak.

A hónap végére ígéri a befejezést az építő

A kivitelező jelenleg az utolsó simításokat végzi, és várhatóan a hónap végéig el is hagyja a terepet – közölte lapunk megkeresésére Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere.
– A kivitelező nagyon jól halad, ami egy kicsi nehézséget okoz, az az, hogy mi a kezdetektől vállaltuk a közművesítés biztosítását. Sikerült is megoldani a víz- és gázellátást, a szennyvíz elvezetését, és rajta vagyunk a villanyellátás biztosításán is, csupán egy transzformátorállomást kellene építtessünk. Mi ezzel késünk egy kicsit, hiszen szeptember 10-re ígérték, hogy tudják hozni az állomást. A késés is amiatt van, hogy ebben a zűrzavaros világban vannak olyan alkatrészek, amelyeket 18 hét alatt tudnak eljuttatni az országba – részletezte a felcsíki település elöljárója.

Fotó: László F. Csaba

Szeptemberben várható a tesztüzem

Hozzátette: a kivitelezés teljes lezárása csak a teszt­ü­zem­mód után, azaz várhatón szeptember végén lesz.
Arra a kérdésünkre, hogy a megemelkedett energiaárak mellett hogyan tudják majd működtetni a tanuszodát, a polgármester azt válaszolta: a létesítmény tervezésekor valóban nem a jelenlegi rendkívül magas árakkal számoltak. A fűtés egy részét gázzal biztosítják, de elég nagy lesz a villanyáram-használat is. Ezért a közeljövőben az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programja (POIM) önkormányzatoknak szóló kiírásán napelemek telepítésére pályáznak. Hosszú távon a szükséges áramellátást így biztosítanák.
– Egyelőre egy kis fejtörést okoz, hogy így megdrágult az energiaellátás, de nem hagyjuk magunkat. Létrehoztunk egy céget, amely működtetni fogja majd az uszodát, és most azokat a megoldásokat keressük, hogy miként tudjuk a megfelelő számú személyzettel a legköltséghatékonyabban működtetni. Azzal tisztában vagyunk, hogy az elején ráfizetünk, de ezt be kell vállaljuk – mondta Karda Róbert.

A térség diákjai itt tanulnának úszni

Érdeklődésünkre megjegyezte: egyelőre nem tervezik – a Felcsíki Műjégpályához hasonlóan – a felcsíki önkormányzatokkal való közös működtetést, de az elemi osztályosok úszásoktatás-programját átszerveznék. A csíkszentdomokosi tanuszodában biztosítanának lehetőséget a madarasi, dánfalvi, karcfalvi, szenttamási és a balánbányai gyer­mekeknek is az úszástanulásra.
Néhány héttel ezelőtt a csík­szent­do­mok­osi polgármesteri hivatal a közösségi oldalon tett közzé egy bejegyzést, amelyben arra kérték a helyieket, hogy küldjék el a tanuszodához kapcsolódó névjavaslataikat.
– Még nem véglegesítettük a nevet, de meglepően sok, mintegy 40 javaslat érkezett. Vannak komolyabbak és viccesebbek is. Ilyenek például, mint: Csíkszentdomokosi Gübbenő, Domokosi Lubickoló, Gyermekek Kedvence, Vízipók-csodapók, Ússzunk Együtt, Garados Feredő. Egyelőre elemezgetjük a javaslatokat, és nemsokára eldöntjük, hogy melyik a legmegfelelőbb – mutatott rá az elöljáró.

Bíró István

: an accessible web community