Kevesebb vendéget fogadhatnak Borszéken

Kevesebb turistát fogadhatnak a borszéki szállásadók FOTÓ: BORSZÉK POLGÁRMESTERI HIVATALA/ARCHÍV

Az újabb harminc nappal meghosszabbított vészhelyzeti állapottal újabb szigorítások léptek életbe, ezek egy része az üdülőtelepeken működő kereskedelmi szálláshelyek tulajdonosait érinti a legérzékenyebben. Borszéken az önkormányzat és a turisztikai egységek egyaránt abban reménykednek, hogy az új rendelet nem fogja ellehetetleníteni a nyári turistaidényt, és legalább a tavalyihoz hasonló szezonra számíthatnak.

Az elmúlt hét végén befejeződött a téli turistaidény Borszéken, a sípálya területén várhatóan május elsején indítjuk újra a bobpályát. Remélhetőleg addigra lazítani fognak a most érvénybe léptetett rendeleten és a szállásadók nem kerülnek túlságosan nehéz helyzetbe – nyilatkozta érdeklődésünkre Mik József, Borszék polgármestere.
Elmondta: a turisztikai érdekeltségű üdülőtelepen ebben az időszakban amúgy is kevesebb turista fordul meg, legközelebb az ortodox húsvét idején, május első hétvégéjén lehet nagyobb számú vendégre számítani.
Legfennebb hetvenszázalékos kapacitással működhetnek a fürdőváros szálláshelyei, a legújabb rendelkezés újabb bizonytalanságot, kilátástalanságot eredményez a turisztikai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számára.
– Az elkövetkező hétvégékre a panziónknak mind a tíz szobáját lefoglalták, kénytelen voltam felhívni a vendégek egy részét és visszamondani a foglalást. Ezt hosszú távon nem engedheti meg magának egyetlen vendéglátóhely sem – mondta el Sárpátki Melánia, a Borszéki Turisztikai Egyesület elnöke, aki maga is panziót működtet.
Elmondása szerint azért értelmetlen a rendelet, mert Borszéken nagyon alacsonyak a fertőzöttségi mutatók, és aki a fürdővárosba látogat, zsúfoltsággal nem találkozik. Emellett azt tapasztalja vendégei körében, hogy mindazok, akik csoportos kiránduláson vesznek részt, már megkapták a védőoltást, így még kisebb a fertőződés lehetősége.
Az egyesület vezetője megemlítette: a borszéki oltóközpont megnyitásával sokan veszik igénybe a szolgáltatást, és egy éjszakára foglalnak szállást a fürdővárosban; a befogadóképesség csökkentésével viszont sokan nem kapnak szobát.
Borszéken óvatosan tervezik a nyári turistaidényt: a bobpálya működtetése mellett több kisebb hétvégi rendezvénnyel szeretnének kikapcsolódási lehetőséget biztosítani a turistáknak.
– Amennyiben nem lesznek újabb szigorító intézkedések, a Bográcsfesztivált a tavalyihoz hasonló módon szeretnénk megszervezni, emellett júliusban és augusztusban kisebb koncerteket, szabadidős eseményeket tervezünk. Idén is hazai vendégekre számítunk, akik csendes, természetközeli helyen töltenék a nyári szabadságukat – emelte ki Mik József polgármester.

HN-információ