Hatezer lejnél kisebb összegből gazdálkodtak a háztartások tavaly

Illusztráció

5683 lej volt a romániai háztartások havi átlagjövedelme tavaly, az egy főre jutó jövedelem pedig 2243 lej: ez 8,9 százalékos, illetve 10,5 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest – közölte az Országos Statisztikai Hivatal (INS). A felmérésből kiderül az is, hogy a lakóhely – város vagy vidék – a jövedelmek szintjét és struktúráját is befolyásolja.

A lakosság havi összkiadása 2021-ben átlagosan 4876 lej volt háztartásonként (személyenként 1925 lej), és a teljes jövedelem 85,8 százalékát tette ki, ami 2 százalékponttal több, mint 2020-ban.

A statisztikai hivatal adatai szerint a pénzbeli jövedelem 9,8 százalékkal háztartásonként átlagosan havi 5313 lejre (személyenként 2097 lejre) nőtt, a természetbeni jövedelem pedig 1,7 százalékkal háztartásonként havi 370 lejre (személyenként 146 lejre) csökkent az előző évhez mérten.

A bérek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb jövedelmek képezték a legfontosabb jövedelemforrást, a háztartások összes jövedelmének 69 százalékát.

Emellett a szociális ellátásokból származó jövedelem (19,1 százalék), az egyéni, nem mezőgazdasági tevékenységekből származó jövedelem (1,8), a mezőgazdaságból származó jövedelem (1,6), valamint a természetbeni jövedelem (6,5) – elsősorban a saját erőből előállított élelmiszerek ellenértéke (5,4) – is hozzájárult a háztartások teljes jövedelméhez.

A kiadásokat illetően a legjelentősebb tételek az élelmiszerek és a nem élelmiszer jellegű termékek voltak, emellett szolgáltatások vásárlására, az adók és illetékek befizetésére, valamint a háztartás működésével kapcsolatos dolgokra költöttek a családok.

A lakásvásárlás vagy -építés, termőföldvásárlás, egyéb nagyobb beruházás, részvényvásárlás átlagosan csak a kiadások 0,4 százalékát tette ki. Az élelem és nem alkoholos italok vásárlásával járó költségek az összkiadások 33,4 százalékát képezték.

Agerpres

: an accessible web community