Kevesebb kérelem nagyobb területre

Traktor a határban. Nagyobb területre igényeltek idén területalapú támogatást a gazdák
Tavalyhoz képest 1,5 százalékkal visszaesve, 373 fővel kevesebb gazda igényelte idén Hargita megyéből az egységes területalapú támogatást. A május 17-i határidőig benyújtott 25 860 kérelemben viszont 181 526, azaz tavalyhoz képest 363 hektárral nagyobb mezőgazdasági terület szerepel. A következő három hétben – amennyiben szükséges – még módosíthatnak, pontosíthatnak kérelmeiken a gazdák.
Május 17-ig nyújthatták be büntetés nélkül a 2021-re szóló egységes területalapú támogatási kérelmeiket a romániai gazdálkodók. A hétfőn lejárt határidőig országos szinten közel 803 ezer gazda – egészen pontosan 802 956 fő – 9 millió 823 ezer 979 hektárra nyújtotta be támogatásigénylését. Tavalyhoz képest ez 24 ezerrel kevesebb kérelmezőt jelent, ám a támogatásra jelölt területek nagysága ennek ellenére is 9 ezer hektárral bővült – derül ki a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) tájékoztatójából.
Hargita megye illeszkedett az országos tendenciához: a támogatást igénylő gazdák száma tavalyhoz képest közel 1,5 százalékkal apadt, 0,2 százalékkal nőtt viszont a művelésbe vont és támogatásra jelölt mezőgazdasági parcellák kiterjedése.
– Idén elvettünk 25 860 kérést, ami 373 kéréssel marad el a múlt esztendeitől. A támogatásigénylők számának csökkenése tartós és valamilyen szinten, természetes tendencia. Viszont 363 hektárral nagyobb területre igényeltek támogatást, azaz a benyújtott kérelmek 181 526 hektárra szólnak – sorolta tegnap lapunk érdeklődésére a Hargita megyére vonatkozó idei adatokat Haschi András, az APIA megyei igazgatója.
Ami a számok mögött van
Az intézményvezető úgy véli, a támogatásigénylők számának lassú, de évről évre tartó csökkenési folyamata mögött leginkább a koros, idős gazdák visszalépése, háttérbe húzódása áll, ezzel összefüggésben – gyakran egészségügyi okok miatt – egyre többen engedik át családtagjaiknak, fiatalabb rokonaiknak a családi gazdasághoz tartozó kisebb-nagyobb parcellák művelési és ezzel együtt támogatási igénylési jogát. A földalapú támogatást igénylők száma például az utóbbi tíz év alatt Hargita megyében 6 ezer fővel, 32 ezerről 26 ezer alá csökkent.
A területnagyság növekedése viszont egyértelműen a mezőgazdasági parcellák tagosítására, egybeolvasztására utal, amit a területalapú támogatási pénzek lehívása szintén erőteljesen motivál. Az egymás melletti, 30 árnál kisebb parcellák egybevonásával például – mely 30 ár fölötti területeket eredményezve az APIA szempontjából is támogathatóvá válik – mindenki jól jár – érzékelteti egy példán keresztül Haschi azt, hogy a tagosításra nem feltétlenül csak a nagyobb, több tíz hektáros területek létrejötteként kell gondolni. Kicsiben is működik: például egy 20 és egy 30 áras terület összevonásaként – tette hozzá a Hargita megyei APIA igazgatója.
– Az idős gazdálkodók visszalépése, megfogyatkozása egybefügg a területek összevonásával. Jól látszik, hogy míg a támogatás-igénylők száma évről évre csökken, addig a támogatandó mezőgazdasági terület fokozatosan nő – hangsúlyozta lapunknak Haschi.
Kezdődik az adminisztratív ellenőrzés
A március 1. és május 17. közötti támogatásigénylési kampányt az intézményvezető kiegyensúlyozottnak nevezte: a támogatási kérelmek kitöltésében segédkező önkormányzatoknak és a gazdaegyesületeknek köszönhetően néhány napot leszámítva sikerült az előzetes ütemtervben szereplő napi ötszáz, de inkább e feletti kérelemszámot tartaniuk. Ezáltal sikerült elkerülniük azt is, hogy az APIA területi és megyei kirendeltsége előtt sorok, tumultusok alakuljanak. Haschi leszögezte: a következő három hét alatt a gazdák még módosíthatnak a határidőig benyújtott támogatási kérelmükön.
– Ha a gazda a kérelemből kifelejtett egy területet, a következő három hétben még beteheti vagy pontosíthat, módosíthat a kérelemben szereplő adatokon. Ez idő alatt mi is kérhetünk pótdokumentumokat a gazdáktól, amennyiben hiányt észlelünk, illetve a kérelmező gazdával együtt megbeszéljük, és ha lehet, orvosoljuk az adminisztratív ellenőrzés során felmerülő problémákat. A kérelmek feldolgozása, a parcellák összesítése után következik majd – várhatóan egy hónap múlva – az ellenőrzési szelvény kijelölése, amit a különböző súlyozási kritériumok és kockázatelemzési algoritmusok alapján az APIA bukaresti központjában végeznek. Ekkor derül ki, hogy hol és mely gazdálkodók parcelláit fogjuk a nyár folyamán szatellites, teledetekciós módszerrel vagy a klasszikus módon, a helyszínre kiszállva ellenőrizni – mondta Haschi András.
Domján Levente