Kevesebb gazda igényelte nagyobb területre

Június 15-én lezárult az idei egységes területalapú és állattenyésztési támogatásigénylési kampány rendes, büntetésmentes időszaka. Hargita megyéből a hétfőn lejárt határidőig a földalapú támogatást 26 171 gazdálkodó 181 163 hektárra igényelte. Július 9-ig ugyan a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség továbbra is elfogadja a támogatási kérelmeket, de a késés már pénzbe kerül: a halogatás napi 1 százalékos támogatáscsökkentéssel jár.

Az APIA Hargita megyei központja. Online fogadták idén a gazdákat                          Fotó: László F. Csaba

Lezárult a területalapú támogatásigénylési kampány első fordulója. A március elejétől június 15-ig tartó időszakban Hargita megyéből több mint 26 ezer gazdálkodó élt a támogatásigénylés lehetőségével, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) benyújtott kérelmeikben pedig megyei szinten összesen 181 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet jelöltek be a különböző támogatási jogcímek alá.
– A támogatásigénylés rendes időszaka június 15-én befejeződött, de június 16-tól július 9-ig hosszabbítás van érvényben. Ebben a 25 napos időszakban valójában nem várunk új ügyfeleket, inkább azok jelentkezésére számítunk, akik már korábban benyújtották kérelmüket, de valamit változtatni, javítani szeretnének rajta. Persze azokat is fogadjuk, akik valamilyen okból eddig még nem nyújtották be a területalapú támogatási kérelmüket, viszont ők ezt már késedelmi büntetésként napi 1 százalékos támogatásmegvonás árán tehetik meg – nyilatkozta lapunknak Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója.
A szakembertől megtudtuk, a június 15-i határidőig Hargita megyéből 26 171 gazda nyújtotta be támogatási kérelmét, ami mindössze 131 fővel marad el a tavalyi támogatásigénylők számától. A támogatásra jelölt terület ellenben nőtt: idén 181 163 hektárnyi szántóra, kaszálóra és legelőre kértek területalapú támogatást a Hargita megyei gazdák, ami tavalyhoz képest közel 2 ezer hektáros gyarapodást jelent. Haschi nem titkolta, a munka dandárja most következik: a határidőig beérkezett kérelmek között – a szakember megfogalmazása szerint – nagytakarítást kell végezniük az ügynökség munkatársainak.
– Nyugodtan mondhatjuk, most jön a nagytakarítás. Eddig telefonon egyeztettünk, ezért valamilyen módon azon kérelmek esetében, ahol átfedéseket, tisztázatlan helyzetet találunk, az érintett gazdákkal közösen próbáljuk tisztázni az ügyeket, amibe a kérelmek aláírása is beletartozik. Egyszerre több mindennel foglalkozunk. Már elkezdtük a terepellenőrzéseket is: a korábban benyújtott kérelmekből már kialakult egy korai ellenőrzési szelvény, amik kapcsán az agrár-környezetgazdálkodási vállalásokat ellenőrizzük. Erre azért van szükség, hogy haladni tudjunk a dolgokkal. Ugyanis, ha betartjuk az eredeti ellenőrzési periódusokat, nagyon későre érnénk a végére, emiatt nem is tudnánk időben előleget fizetni a gazdáknak – magyarázta lapunknak Haschi András. A szakember kérdésünkre azonban leszögezte: azok a gazdák, akikről a napokban zajló terepellenőrzés során derül ki, hogy nincsenek rendben a területeik – például a megengedettnél korábban lekaszálták az agrár-környezetgazdálkodási támogatásra jelölt területeiket – már nem módosíthatnak kérelmeiken.

9,8 millió hektárt jelöltektámogatásra

Illeszkednek a Hargita megyei számadatok az országos tendenciához, mivel országos szinten is a kevesebb igénylő, nagyobb terület érvényesült – derül ki az APIA legfrissebb adataiból. Országos szinten idénre közel 827 ezer – szám szerint
826 964 – gazda nyújtotta be támogatási kérelmét összesen 9 millió 814 ezer 937 hektárra. A június 15-i helyzetet tükröző összegzés alapján tavalyhoz képes ez 17 307 kérelmezővel kevesebbet, de 170 206 hektárral nagyobb támogatásra jelölt mezőgazdasági területet jelöl. Adrian Pintea, az APIA vezérigazgatója a folyamatot a kisebb gazdaságok és a művelt területek összevonásával magyarázza, amire a termelékenység növelése és a fokozott piaci verseny is kényszeríti a hazai termelőket.

Domján Levente