Kevés családorvos venne részt az oltási kampányban

Az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló összesen 10 940 családorvos mintegy 30 százaléka, azaz 3 082-en vállalták, hogy részt vesznek a koronavírus elleni oltási kampányban ‒ jelentette be kedden az országos immunizálási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă szerint a 30 százalékos arány kisebb annál, mint amire számítottak. A katonaorvos elmondta, már elkészült az eljárásrend és az utasítás, amelynek alapján a családorvosok oltanak majd. Ezt a folyamatot a tervek szerint május 4-én kezdenék el, és egyelőre az AstraZeneca, valamint a Johnson&Johnson oltóanyagával immunizálnának a rendelőkben. Ebben az esetben nem az oltási platformon, hanem egyenesen a családorvosnál kell előjegyzést kérni az oltásra ‒ nyomatékosította Gheorghiţă, aki szerint a háziorvosoknak a rendes munkaidejükön kívül kell megszervezniük ezt a tevékenységet.

Egy kísérleti projekt keretében Temes megyében 50 családorvos már szerdától elkezdi az oltást ‒ tette hozzá Gheorghiţă.

Méltányos javadalmazást kérnek a családorvosoknak

A Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF) támogatja a koronavírus elleni oltási kampányt, ugyanakkor úgy véli, a megfelelő rugalmasság biztosítása érdekében módosítani kell a jogi keretet, továbbá méltányos és átlátható módon kiszámolt javadalmazást követel a kampányban részt vállaló családorvosok számára.

A szövetség szerdai közleményében hangsúlyozza, minél több rendelkezésre álló erőforrást fel kell használni az immunizálással kapcsolatos tájékoztatásban, amelynek kellőképpen változatosnak kell lennie, úgy kell elmagyarázni a gyors és minél szélesebb körű oltás szükségességét, hogy azt mindenki megértse. Erősíteni kell a bizalmat az állam által rendelkezésre bocsátott valamennyi vakcinával szemben, és nem szabad egy bizonyos típusú oltóanyag használatát szorgalmazni, hiszen ezért sokan elutasíthatják a védőoltást ‒ hangsúlyozták.

A családorvosok képviselői az oltási tevékenységhez szükséges megfelelő logisztika biztosítását, a szerződéskötési, illetve a jelentési rendszer egyszerűsítését, valamint méltányos és átlátható módon kiszámolt javadalmazást követelnek.

HN-információ