Kevés az érdeklődő az új szakmák iránt

Szakiskolások. A megszokottat választják, az újtól ódzkodnak Fotó: Domján Levente

Panaszkodnak a szakközépiskolák igazgatói, mert nincs érdeklődés a hároméves szakoktatásban idéntől induló új szakok iránt. Csíkszeredában kertész, kárpitos és út-hídépítő szakok indításával próbálkoznak a tanintézmények, de az új szakok között olyan is van, amelyre eddig egyetlen diák sem jelentkezett. A szakközépiskolákban ma és holnap van az utolsó beiratkozási határidő.

Szakiskolások. A megszokottat választják, az újtól ódzkodnak Fotó: Domján Levente
Szakiskolások. A megszokottat választják, az újtól ódzkodnak Fotó: Domján Levente

[dropcap]A[/dropcap]z iskolabörzéken, szórólapokon, nyílt napokon, személyesen és többféle módon megpróbáltuk népszerűsíteni az új szakjainkat, mégsem teltek be a helyek ezekben az osztályokban – panaszolta lapunknak Bálint Gabriella igazgatónő. Csíkszeredában a Venczel József Szakközépiskola kertész és kárpitos szakkal bővül, idén a hároméves szakoktatásban a Kós Károly középiskolában az út-hídépítő szak beindításával próbálkoznak.
– A többi szakokon már jórészt beteltek a helyek, a kertész és kárpitos szakon azonban még mindig van 6-6 szabad helyünk. Így is elindulhat persze mindkét osztály, főként hogy a kárpitos szakot összevontuk a faipari szakunkkal, most azonban amikor a gyermeklétszám miatt folyamatosak a tanügyben az elbocsátások, nem jó, ha üres helyek maradnak az osztályban – mondta Bálint Gabriella, a Venczel József Szakközépiskola vezetője.
Ennél súlyosabb a helyzet a Kós Károly Szakközépiskola által meghirdetett út-hídépítő szakon, amire eddig senki sem jelentkezett.
– Személyesen én és az igazgató kerestünk fel Csík­szent­domokostól Tusnád­für­dőig minden általános iskolát, sőt a szentegyházi nyolcadik osztályokat is, hogy népszerűsítsük a szakokat. Az út-hídépítő szak esetében elmondtuk, hogy a vállalkozó, aki a szakmai képzés egy részének lebonyolítását vállalta, állást is biztosít majd a három év után azoknak a fiataloknak, akik ügyesen kitanulták a szakmát – részletezte Lapohos Anna-Mária. Az aligazgató szerint a szülők egyszerűen bizalmatlanok az új szakok iránt, az út-hídépítő mesterség pedig nem népszerű szakma Székelyföldön.
– Most van a szakközépiskolákban az utolsó beiratkozási időszak, ma és holnap kiderül, hogy mi lesz a sorsa az új szakunknak. Legkevesebb tíz diákra lenne szükségünk, hogy valóban elindíthassuk a szakot, természetesen összevont osztályként – részletezte Lapohos.

Pál Bíborka