Kettős ünnep

Kettős ünnep. Templomalapításért és az új kenyérért adtak hálát. Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Gyergyószentmiklóson is megünnepelték augusztus 20-át. A Bucsin negyedi templomot ezen a dátumon szentelték fel 14 évvel ezelőtt Szent István Ereklyéinek Átvitele tiszteletére. Szombaton délután ünnepi szentmisén erre is emlékeztek az államalapítás mellett.

Ma a szentmise után a templom előtti téren megáldották az új kenyeret Gyergyószentmiklóson. A városvezetés nevében Len Emil Balázs alpolgármester szólt az összegyűltekhez, a kenyeret az ember legalapvetőbb élelmiszerének, az életnek, otthonnak a szimbólumának nevezte.

– A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki hogy az életünk és a haza összekapcsolódik. Az új lisztből készült kenyér jelképévé vált a magyar államiság ünnepének, fogalmazott az elöljáró. A szertartáson és a kenyér megáldásán jelen volt egy református csoport Magyarországról, tiszteletesük az ökumené fontosságát, összetartó erejét hangsúlyozta az eseményen.

– Ha távol is az anyaországtól, segíts minket emberebb embernek, magyarabb magyarnak lenni, fohászkodtak a hívek Szent Istvánhoz. A kenyér megáldása után megkínálték belőle az esemény résztvevőit, ami nem fogyott el, azt a szeretetkonyha javára ajánlották fel.

Barabás-Pál Hajnalka

 

: an accessible web community