Kettős búcsút és évfordulós közösségi eseményt tartottak Gyergyóalfaluban

Közösségi ünnep huszadik alkalommal | Fotók: Boncina-Székely Szidónia

Kerek évfordulót ünnepelt a gyergyóalfalvi közösség a hétvégén: huszadik alkalommal szervezték meg a falu búcsús ünnepe köré szerveződő kulturális, sport- és szórakoztató tevékenységeket. A vasárnapi, Szentháromság-napi búcsú mellett idén először az újonnan épült Bucsin-tetői kápolnánál szombaton tartották a Szent Barnabás-napi ünnepi szentmisét.

Két év kihagyás után idén ismét közösen ünnepelhettek a gyergyóalfalviak: a négynapos faluünnep gazdag kínálata mintegy kárpótolta a résztvevőket a kimaradt időszakért. A rendezvénysorozatot a Kiáltó Kövek Egyesületének filmvetítése indította csütörtökön este; pénteken foci- és asztalitenisz-bajnokságra várták az érdeklődőket, de aki kulturális élményt szeretett volna, az sem csalódott: megtekinthette a Kis Szilveszter makrofotóiból álló szabadtéri kiállítást a művelődési központ előtti téren, illetve kávéházi gitáresten is részt vehetett az intézmény felújított galériájában.

A szombati program közösségi eseményei a hagyományos Európa ízei elnevezésű főzőverseny, illetve a Szent Barnabás-napi búcsús szentmise köré csoportosultak, de az István pap térre látogatók retroautó-kiállítást is megtekinthettek. Este a szabadtéri színpadon a tánccsoportok fellépése után a szászrégeni Dream Flow zenekar és a Budapest Bár koncertezett.

Az emberek nagyon várták már a lehetőséget, hogy részt vehessenek ezen a hagyományos közösségi eseményen, ahol a találkozás, a kézfogások és a nagy beszélgetések közepette el tudják felejteni a hétköznapok gondjait. A gyergyói térségben elsőként Alfalu indította el a falu búcsús ünnepéhez kötődő eseménysorozatot: mára hagyomány lett belőle, amelyet szeretnénk megtartani, gazdagítani – mondta el lapunk érdeklődésére Gáll Szabolcs polgármester.

Vasárnap délben a Szentháromság-napi búcsús misére gyűltek össze az alfalviak és a szomszédos települések keresztaljai a parkban lévő szabadtéri oltár körül. A nap további részében a népzene, néptánc és népi hagyományok jegyében a helyi Nagy Imre Népi Zenekar teremtett kiváló hangulatot, majd a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület táncosai foglalták el a színpadot, este a Honeybeast zenekar zárta a falunapokat.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community