Kétszer annyian halunk meg szívrohamtól, mint az átlag uniós polgárok

Illusztráció

Romániában kétszer annyian halnak meg szívroham következtében, és háromszor több a szív- és érrendszeri megbetegedés, mint Európában – tájékoztatott kedden Andrei Baciu egészségügyi államtitkár.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Baciu a szív- és érrendszeri betegségekről és a 2-es típusú cukorbetegségről tartott kerekasztal-beszélgetésen szólalt fel a parlamentben. Az mondta, minden harmadik romániai lakos halálát valamely szív- és érrendszeri betegség okozza; a szívroham következtében életüket vesztő emberek aránya Romániában kétszer akkora, mint Európában. Szerinte ennek megelőzéséhez helyes tájékoztatásra és megfelelő nevelésre van szükség.

Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke arról beszélt, hogy Romániában nőtt a diabéteszesek száma: néhány évvel ezelőtt még körülbelül 800 000 cukorbeteg embert tartottak nyilván az országban, 2022-re ez a szám 1 100 000-re emelkedett.

Adrian Streinu Cercel, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke kijelentette, új egészségügyi törvényre van szükség, mivel a koronavírus-járvány nagy változásokat hozott a rendszerben. A megelőzést kell előtérbe helyezni, ez azonban pénzbe kerül, amelynek kiutalásához jogszabályokra van szükség – hangsúlyozta a szenátor.

HN-információ

: an accessible web community