Azonosítják a lemaradásokat: kétévente mérik fel a diákokat

Időnként felbecsülik a tanulók tudásszintjét

Áprilisban és májusban zajlanak a második, negyedik és hatodik osztályos tanulók számára megszervezett országos felmérő vizsgák. Ezeknek többek között az a céljuk, hogy időben beazonosíthatók legyenek az esetleges lemaradások.

Tavaly, a járványhelyzet miatt elmaradtak, idén viszont mindenképp megtartják az általános iskolások szintfelmérő vizsgáit, az időpontok már meg is jelentek a Hivatalos Közlönyben. A másodikosok kezdenek, számukra április 20–23. között szervezik meg a felmérést, románból, anyanyelvből (külön írás és külön olvasás) és matematikából. A negyedikesek is megmérettetnek, május 18–20. között, egyrészt az alapkompetenciákat vizsgáló tesztlappal, másrészt románból, magyarból és matematikából is kérdéssorokat kell megoldaniuk. Május 12–13. között zajlik a hatodik osztály végén esedékes szintfelmérő a következő tárgyakból: román nyelv és kommunikáció, matematika és természetismeret, anyanyelv.

A felmérő vizsgákat (akárcsak a nyolcadikosok próbavizsgáját és a próbaérettségit) mindenképp személyes jelenléttel, tantermi körülmények között szervezik meg.
A kétévente elvégzett tesztek célja az, hogy időben kiszűrjék azokat, akiknek problémájuk adódna a nyolcadik osztályt, azaz az általános iskolát lezáró vizsga követelményeivel, hogy legyen lehetőség a célzott fejlesztésre, a hiányosságok pótlására. A feladatsorok nemcsak az általános iskolai vizsgák követelményeit tartalmazzák, a tételek a PISA-tesztek mintájára készülnek el. A felmérések eredményeit a szülőkkel is ismertetik.

HN-információ