Két keréken, két lábon

Autómentesen. A környezettudatosságot erősítik | Fotó: Hodgyai István

Ismét bekapcsolódott Székelyudvarhely önkormányzata az Európai Mobilitási Hét programjába, melynek keretében Autómentes napot szerveznek a városban. Csütörtök reggel különböző játékokat lehet kipróbálni a Márton Áron téren, teljes gőzzel robog a Lábbusz, sőt nyereményjátékba is bekapcsolódhatnak az érdeklődők. A kezdeményezés legfontosabb üzenete, hogy a lakosság lehetőség szerint válassza minél több alkalommal a környezettudatos közlekedést. Gyalogoljunk, kerékpározzunk, rollerezzünk, mi több, lábbuszozzunk csütörtökön együtt Udvarhelyen!

Idén sem marad el az Autómentes nap Udvarhelyen, immár sokadik alkalommal szervezik meg az Európai Mobilitási Hét keretében a színes programot. Az eseménysor népszerűsíti a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést, köztük a fosszilis energiahordozóval működő gépjárművek sétálással, biciklizéssel vagy rollerrel való kiváltását. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ha minél gyakrabban otthon marad az autó, helyette a lakosok a biciklit, esetleg a városban oly népszerű Lábbuszt választja, azzal nemcsak a környezetet óvja, hanem a testmozgással az egészséges életmódot választja.
Az Európai Mobilitási Hétnek Udvarhelyen mindig voltak olyan akciói, amelyek az iskolákat, a kerékpározókat, vagy épp az autóval közlekedőket szólították meg. Az Oszkár, a mászkáló kígyó idén hét udvarhelyi iskolát mozgat meg, harmincnégy osztály nyolcszáznegyven gyermeke jelezheti hónap végéig, hogy milyen közlekedési eszközzel érkezett az iskolába.
A forgalombarát közlekedést és a tudatos odafigyelést erősíti a már korábban említett Lábbusz-projekt is, melynek köszönhetően összesen öt állomásról járhatnak biztonságosan, gyalog iskolába a gyerekek. A projekt megvalósításában helyi intézmények, civil szervezetek és különböző cégek munkaközösségei segítik a hivatal tevékenységét. A mára szervezett Autómentes világnap lassan már hagyománnyal rendelkezik a városban. Akik ma felülnek a Lábbusz valamelyik járatára, és egy fotón örökítik meg a pillanatot, azok később sorsoláson vehetnek részt. A fényképet #automentesnapszekelyudvarhelyen hashtaggel fel kell tölteni a Facebookra, majd várni a sorsolás eredményét.

Fotó: Hodgyai István

Az eseményt a polgármesteri hivatal évről évre azzal a céllal hirdeti meg, hogy legalább ezen a napon mindenki gondolkodjon el, hogy ne autóval közlekedjen, és ne szennyezze a környezetet, ne terhelje a forgalmat. Már egy 2016-ban készített felmérés kimutatta, hogy a jelenlegi közlekedési viszonyok nem fenntarthatók. Az autók számának növekedése és a rossz közlekedési szokások eredményeként, mondhatni a nap huszonnégy órájában közlekedési dugók alakulhatnak ki a város főbb útvonalain. Ezért ajánlott növelni a gyalogos, a kerékpáros és egyéb alternatív eszközöket használók, például rollert, illetve a tömegközlekedést igénybe vevő polgárok számát.
– Az fentebb sorolt célok mentén sikerült elnyerni az Európai Unió által támogatott mobilitási pályázati projekteket Udvarhelyen – emelte ki lapunknak Jakab Attila mobilitási projektfelelős. – Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fenntartható fejlődésre a közlekedésben is. Az önkormányzat elsődleges feladata a megfelelő közúti infrastruktúra kialakítása azért, hogy a lakosok biztonságosan használhassák az alternatív közlekedési eszközöket.
A projektfelelős elmondta, hogy kis lépésekkel haladnak az infrastruktúra bővítésében, apránként érnek célba a tervek. Kiemelte a Bethlen Gábor utca korszerűsítését, ezt követi a II. Rákóczi Ferenc út. A tömegközlekedés átalakítása és bővítése terén ugyancsak megtörtént az első lépés, most a beruházások következnek. Persze mindezek mellett szükséges a közlekedési szabályozások megváltoztatása is, itt elsősorban a parkolásokra kell gondolni a városközpontban.
– Ami talán a legfontosabb, hogy megtörténjen a szemléletváltás a polgárok közlekedéssel kapcsolatos hozzáállásában – jegyezte meg.
Mint mondta, a lakosság nagyobb része azért szereti a várost, mert sok tekintetben ember- és környezetbarát.
– A közlekedés sem képezhet ez alól kivételt, hiszen fenntartható közegben adott a lehetőség ahhoz, hogy a gyermekek biztonságban és egészségesen nevelkedjenek. Minden udvarhelyszéki városban adottak a körülmények a környezettudatos közlekedési módok népszerűsítésére, csak meg kell hozni a szükséges, sokszor kellemetlen vagy szokatlannak tűnő döntéseket – tette hozzá a polgármesteri hivatal munkatársa.

Miklós Dalma

: an accessible web community