Hirdetés

Két földrengés néhány óra leforgása alatt

Két földrengés következett be Romániában néhány óra leforgása alatt, az első Arad megyében hétfőn este 22.55-kor, a második kedd éjjel 1 óra 31 perckor Dâmboviţa megyében, Fogaras-Câmpulung szeizmikus térségben – derül ki az Országos Földfizikai Intézet (INCDFP) közleményeiből.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Két földrengés néhány óra leforgása alatt
Illusztráció Fotó: Piaxabay

Az Agerpres hírügynökség által szemlézett közlemény szerint egy újabb, a Richter-skála szerinti 4,3-as erősségű földrengés következett be hétfő este 22.55-kor Arad megyében. Az újabb földmozgás mintegy két órával az első után következett be, amelynek erősségét előbb 4,7-esre becsülték a szakemberek, majd 4,9-esre módosították.

Az Országos Földfizikai Intézet tájékoztatása szerint a második földmozgás 5-ös intenzitású volt a Mercalli-skálán, és 9 kilométeres mélységben történt, epicentruma 23 kilométerre volt Aradtól, 48 kilométerre Temesvártól, 75 kilométerre Békéscsabától és 91 kilométerre Resicabányától.
Az intézet szerint az első, 20:46-kor bekövetkezett Arad megyei földrengés erőssége 4,9-es volt a Richter-skálán, intenzitása pedig 6-os az 1-től 12-ig terjedő Mercalli-skálán. Ezeket további három enyhe (2,4-es, 2-es és 2,7-es erősségű) földrengés követte. A földrengés két kilométer mélységben történt.

Az intézet keddi, második közleménye szerint a Dâmboviţa megyei földrengés 3,2-es erősségű volt. A szeizmikus mozgás 68 kilométeres mélységben történt, epicentruma 37 kilométerre volt Târgoviştétól, 44 kilométerre Brassótól, 58 kilométerre Ploieşti-től, 63 kilométerre Piteşti-től, 72 kilométerre Sepsziszentgyörgytől.

Május eleje óta eddig harminc földrengés következett be Romániában. Ezek erőssége 2 és 4,9 közötti volt. Az év eddigi legnagyobb romániai földrengése 5,7-es erősségű volt, és február 14-én következett be Gorj megyében, 6,3 kilométeres mélységben.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!